Ψηφιακή αναβάθμιση της 20ης και 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Άξονας: 4.6 Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας
Δράση: 4.6.9 (16293) Ο πολιτισμός ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης
Έργο: Ψηφιακή αναβάθμιση της 20ης και 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Περιγραφή:
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς θεσμούς στην Ελλάδα, ενώ έχει πλέον καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς διεθνώς.
Οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν επηρεάσει σημαντικά το χώρο των εκδόσεων και εν γένει του βιβλίου, επιβάλλοντας τη χρήση νέων διαδραστικών εφαρμογών για την προσέλκυση και αλληλεπίδραση του κοινού.
Στο πλαίσιο αυτό, το έργο ψηφιακού μετασχηματισμού της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης έχει ως βασικούς στόχους:
α) τον εκσυγχρονισμό της συνολικής λειτουργίας της προκειμένου να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική και αποτελεσματική,
β) τη βελτίωση, τον εκσυγχρονισμό και τη διεύρυνση της επικοινωνίας με το ευρύ κοινό, καθώς και
γ) την ανάπτυξη της εξωστρέφειας του θεσμού.
Το έργο θα έχει χρονική διάρκεια 2 έτη (2024 και 2025) και θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο διεξαγωγής της 20ης και 21ης ΔΕΒΘ.
Ειδικότερα περιλαμβάνονται οι παρακάτω δράσεις:
Α) Δημιουργία και λειτουργία νέου Portal με αναβαθμισμένες δυνατότητες. Στο έργο περιλαμβάνεται η δημιουργία και ανάπτυξη εφαρμογής Mobile web app με Σύστημα Ενιαίας Πρόσβασης (Single Sign on – SSO) για περιήγηση στην έκθεση μέσω του portal. Ειδικότερα, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει στην οθόνη του κινητού ή του tablet του όλο το ημερήσιο πρόγραμμα της έκθεσης σε όλα τα Hall και αίθουσες, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στην έκθεση με χάρτη. Το Σύστημα Ενιαίας Πρόσβασης θα εξασφαλίζει πρόσβαση σε όλες τις συνεργαζόμενες διαδικτυακές υπηρεσίες και εφαρμογές με μόνο μία διαδικασία ταυτοποίησης. Επίσης, θα ενταχθούν σε αυτό και υπηρεσίες όπως σύστημα booking για την κράτηση θέσεων σε ομιλίες και παρουσιάσεις.
Β) Οργάνωση διαδικτυακής έκθεσης την οποία θα μπορεί να παρακολουθήσει το κοινό εξ ολοκλήρου από το διαδίκτυο σε παράλληλες ταυτόχρονες ζωντανές αναμεταδόσεις (streaming) και από τις 10 αίθουσες της ΔΕΒΘ. Η τεχνική οργάνωση της ψηφιακής έκθεσης, καθώς και οι εγγραφές συνεντεύξεων και συζητήσεων για απευθείας ψηφιακή αναμετάδοση, θα γίνεται μέσα σε Studio που θα εγκατασταθεί στο κτήριο της Helexpo.
Γ) Δημιουργία Κέντρου Λογοτεχνικών Πρακτόρων/ Αντιπροσώπων στους χώρους της Έκθεσης, καθώς και ένας Ψηφιακός Χώρος Εργασίας (Literary Agents Digital Center) μέσω του Portal, για τη διεξαγωγή επιχειρηματικών διαπραγματεύσεων και για αγορά ή πώληση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Επίσης, θα καλυφθούν έξοδα για την τριήμερη παραμονή στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, 15 Λογοτεχνικών Πρακτόρων.
Δ) Ενέργειες δημοσιότητας για την προώθηση της ΔΕΒΘ.
Τομέας ενδιαφέροντος: Πολιτισμός (Σύγχρονος / Αθλητισμός)
Έναρξη έργου: 30/09/2023
Λήξη έργου: 15/06/2025
Γεωγραφική Περιοχή: Κεντρικής Μακεδονίας
Γεωγραφική Περιγραφή: Θεσσαλονίκη
Φορέας Ευθύνης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Φορέας Υλοποίησης: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Προϋπολογισμός Ταμείου: 354.000 €
Συνολικός Προϋπολογισμός: 438.960 €
Απόφαση ένταξης: Ένταξη του Έργου «Sub.6.7 Ψηφιακή Αναβάθμιση της 20ης και 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης» (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5174122 ) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας