Προσέλκυση ατόμων 65+ και ατόμων με αναπηρία σε δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Άξονας: 4.6 Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας
Δράση: 4.6.10 (16735) Υποδομές για την συνδρομή του πολιτισμού στην «Ασημένια Οικονομία» & αξιοποίηση της τέχνης για την βελτίωση της ψυχικής υγείας
Έργο: Προσέλκυση ατόμων 65+ και ατόμων με αναπηρία σε δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Περιγραφή:
Αντικείμενο του έργου είναι η οργάνωση και υλοποίηση δράσεων προσέλκυσης ατόμων 65+ και ατόμων με αναπηρία σε χώρους πολιτισμού, μέσα από μια σειρά στοχευμένων δράσεων με πολλαπλούς αποδέκτες: ενήλικες 65+, άτομα με αναπηρία, μικτές ομάδες, τρόφιμους γηροκομείων, μέλη λεσχών φιλίας, εκπαιδευτές και λοιπούς επαγγελματίες που επιθυμούν να γνωρίσουν μεθόδους και πρακτικές συμπερίληψης με άξονα την τέχνη και σε προσωπικό της ΕΛΣ.
Στόχος του έργου είναι οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ, μέσα από τρεις διακριτούς άξονες (Α. Εκπαιδευτικά προγράμματα 65+ και ΑμεΑ, B. Καθολική Προσβασιμότητα σε παραστάσεις, Γ. Εκπαίδευση εκπαιδευτών και προσωπικού), θα ενισχύσουν και θα επεκτείνουν εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί ήδη η ΕΛΣ, θα δημιουργήσουν καινούρια, θα ενισχύσουν τις δράσεις καθολικής προσβασιμότητας σε παραστάσεις της ΕΛΣ, και παράλληλα θα δημιουργήσουν έναν νέο άξονα εκπαίδευσης εκπαιδευτών και προσωπικού.
Α. Εκπαιδευτικά προγράμματα 65+ και ΑΜΕΑ
Α.1 Εκπαιδευτικά Εργαστήρια για ενήλικες 65+.
• Οργάνωση και υλοποίηση 4 εργαστηρίων 20 συναντήσεων με 25 συμμετέχοντες έκαστο σε κάθε σεζόν (σύνολο εργαστηρίων 12, σύνολο συναντήσεων 240, σύνολο άμεσα ωφελούμενων 300).
Α.2 Εκπαιδευτικές δράσεις για μικτή ομάδα ατόμων με ή χωρίς αναπηρία με θεματική από το χώρο της τέχνης της όπερας και του μπαλέτου.
• Οργάνωση και υλοποίηση 1 εργαστηρίου 20 συναντήσεων με 25 συμμετέχοντες έκαστο σε κάθε σεζόν (σύνολο εργαστηρίων 3, σύνολο συναντήσεων 60, σύνολο άμεσα ωφελούμενων 75).
Α.3 Διαγενεακές δράσεις σε γηροκομεία και λέσχες φιλίας-Δημιουργία διαγενεακών εργαστηρίων-Υλοποίηση 20 συναυλιών/παραστάσεων κάθε χρόνο σε γηροκομεία και Λέσχες Φιλίας της Περιφέρειας Αττικής.
• Οργάνωση και υλοποίηση ενός εργαστηρίου 20 συναντήσεων με 25 συμμετέχοντες έκαστο σε κάθε σεζόν (σύνολο εργαστηρίων 3, σύνολο συναντήσεων 60, σύνολο άμεσα ωφελούμενων 75) και δύο καλλιτεχνικών προγραμμάτων ανά καλλιτεχνική περίοδο, που θα παιχτούν σε 20 επιλεγμένες Λέσχες Φιλίας, Γηροκομεία ή Δομές (σύνολο παραστάσεων 20 σε κάθε σεζόν, 60 συνολικά).
B. Καθολική Προσβασιμότητα σε παραστάσεις.
Σε συνεργασία με εξιδεικευμένους συνεργάτες, στόχος είναι να προσφέρεται οπτικοακουστική παρακολούθηση παραστάσεων της ΕΛΣ για όλες και όλους: θέσεις κωφών/ βαρήκοων που χειρίζονται την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, θέσεις κωφών /βαρήκοων που χρησιμοποιούν τους ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους, θέσεις τυφλών και ανθρώπων με προβλήματα όρασης που θα χρησιμοποιούν την υπηρεσία ακουστικής περιγραφής AD (με η? χωρίς σκύλο οδηγών τυφλών).
Γ. Εκπαίδευση εκπαιδευτών και προσωπικού.
Η εκπαίδευση εκπαιδευτών και προσωπικού θεωρείται πρώτιστης σημασίας στο να δημιουργήσει συνθήκες για ανάπτυξη τεχνικών, μεθόδων, εργαλείων και υπηρεσιών με σκοπό την ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία και της ευπαθούς ομάδας της τρίτης και τέταρτης ηλικίας (65+), την καταπολέμηση και τη μείωση του φαινομένου του κοινωνικού αποκλεισμού αλλά και τη μεγαλύτερη και ταχύτερη διάχυση της δράσης ανά την Ελλάδα.
Γ.1: Εκπαίδευση εκπαιδευτών για άτομα ΑμεΑ.
• Οργάνωση και υλοποίηση 4 δια ζώσης εργαστηρίων 4 συναντήσεων με 25 συμμετέχοντες έκαστο σε κάθε σεζόν (σύνολο εργαστηρίων 12, σύνολο συναντήσεων 48, σύνολο άμεσα ωφελούμενων 300) και ενός εξ αποστάσεως (webinar) σε κάθε καλλιτεχνική περίοδο (σύνολο 4 webinars).
Γ.2: Εκπαίδευση προσωπικού της ΕΛΣ, από ειδικούς σχετικά με ζητήματα κινητικότητας και υποδοχής τόσο για 65+ όσο και για ΑμεΑ.
• Οργάνωση και υλοποίηση 2 εργαστηρίων 4 συναντήσεων με 30 συμμετέχοντες έκαστο σε κάθε σεζόν (σύνολο εργαστηρίων 6, σύνολο συναντήσεων 24, σύνολο άμεσα ωφελούμενων 160).
Γ3: Εκπαίδευση εκπαιδευτών για άτομα 65+.
• Οργάνωση και υλοποίηση εργαστηρίων και σεμιναρίων για επαγγελματίες που εστιάζουν σε εργαλεία, μεθόδους και πρακτικές συμπερίληψης και προσβασιμότητας για άτομα 65+.
Τομέας ενδιαφέροντος: Πολιτισμός (Σύγχρονος / Αθλητισμός)
Έναρξη έργου: 23/06/2023
Λήξη έργου: 31/12/2025
Γεωγραφική Περιοχή: Αττικής
Γεωγραφική Περιγραφή: Αθήνα
Φορέας Ευθύνης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Φορέας Υλοποίησης: ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Προϋπολογισμός Ταμείου: 356.266 €
Συνολικός Προϋπολογισμός: 422.434 €
Απόφαση ένταξης: Απόφαση Ένταξης του Έργου «Προσέλκυση ατόμων 65+ και ατόμων με αναπηρία σε δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής» (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5179815) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας