Αξιοποίηση ψηφιακών μοντέλων πολιτιστικής παραγωγής και διανομής στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Άξονας: 4.6 Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας
Δράση: 4.6.9 (16293) Ο πολιτισμός ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης
Έργο: Αξιοποίηση ψηφιακών μοντέλων πολιτιστικής παραγωγής και διανομής στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Περιγραφή:
Αντικείμενο του έργου είναι η αξιοποίηση ψηφιακών μοντέλων πολιτιστικής παραγωγής και διανομής στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μέσω της Ψηφιοποίησης και προβολής του Καλλιτεχνικού Αρχείου του ΕΜΣΤ αλλά και της εγκατάστασης επιχειρησιακών πληροφοριακών συστημάτων E.R.P. και C.R.M.
Το παρόν έργο περιλαμβάνει 2 Υποέργα:
Υπ.1: Ψηφιοποίηση και προβολή του Καλλιτεχνικού Αρχείου του ΕΜΣΤ.
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διαθέτει Καλλιτεχνικό Αρχείο με 18.000 τεκμήρια που αφορούν στη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Ένα μέρος του υλικού είναι ψηφιοποιημένο (περίπου 3.800 τεκμήρια), σημαντικό μέρος όμως δεν έχει ψηφιοποιηθεί. Το Υπ.1 αποσκοπεί στην ψηφιοποίηση, με την τρέχουσα τεχνολογία, τεκμηρίων, (δίσκοι, κασέτες, PAL, αρνητικά, slides, επιστολές, χειρόγραφα, υπομνήματα, παλιές προσκλήσεις, φυλλάδια, αποκόμματα, άλλο έντυπο υλικό), κυρίως των ευαίσθητων ή εκείνων που δεν μπορούν στην υφιστάμενη μορφή να αξιοποιηθούν εύκολα και στην καταχώρησή τους στη βάση δεδομένων του ΕΜΣΤ (περί τα 10.000 τεκμήρια).
Τα παραδοτέα του Υπ.1 περιλαμβάνουν:
• Π1: Ψηφιακά τεκμήρια υψηλής ανάλυσης.
• Π2: Ψηφιακά τεκμήρια χαμηλής ανάλυσης.
• Π3: Μετάπτωση των ψηφιακών τεκμηρίων στο διαχειριστικό πρόγραμμα του μουσείου (ΤMS).
• Π4: Μετάφραση της βασικής περιγραφής των τεκμηρίων στην αγγλική γλώσσα.
• Π5: Νομική κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων του καλλιτεχνικού αρχείου.
• Π6: Εγκατάσταση, παραμετροποίηση και εκπαίδευση του προσωπικού συστήματος διαχείρισης και προβολής των ψηφιακών τεκμηρίων στο διαδίκτυο.
Υπ.2: Εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρησιακών πληροφοριακών συστημάτων E.R.P. και C.R.M.
Το Υπ.2 αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρησιακών πληροφοριακών συστημάτων E.R.P. (Enterprise Resource Planning) και C.R.M. (Customer Relationship Management) με στόχο την κάλυψη μεγαλύτερου φάσματος λειτουργικότητας εντός του μουσειακού οργανισμού και τη βελτίωση της διάδρασης και διεπαφής με το κοινό (επισκέπτες, συνεργάτες). Τα συστήματα ERP και το CRM που θα εγκατασταθούν θα αναπτύξουν και θα βελτιώσουν τη σχέση με το κοινό (φυσική & ψηφιακή εξυπηρέτηση, Social Media, Mobile Apps, Πρόγραμμα Μελών και Φίλων κ.ά.), θα συγκεντρώνουν, αποθηκεύουν, διαχειρίζονται και ερμηνεύουν δεδομένα για όλες τις εσωτερικές λειτουργίες και εξωτερικές δραστηριότητες του μουσειακού οργανισμού και θα οργανώσουν και υποστηρίξουν την ορθή αξιοποίηση των πόρων του μουσειακού οργανισμού.
Τα παραδοτέα του Υπ.2 περιλαμβάνουν:
• Π1: Σχεδιασμό διαδικασιών υλοποίησης έργου (έλεγχος διασύνδεσης με υπάρχοντα συστήματα, μοντελοποίηση).
• Π2: Εγκατάσταση συστημάτων E.R.P. και C.R.M.
• Π3: Εκπαίδευση χρηστών, εφαρμογή παραδειγμάτων, εξαγωγή συμπερασμάτων.
Στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση της μουσειακής εμπειρίας των επισκεπτών, η αξιοποίηση του ψηφιοποιημένου υλικού για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκδοτικών, ερευνητικών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων που θα αναδείξουν το Καλλιτεχνικό Αρχείο και θα συμβάλλουν στη σύνδεση της αρχειακής συλλογής και της έρευνας με την καλλιτεχνική πρακτική και την κοινωνία, καθώς και η εν γένει προαγωγή της ανταγωνιστικότητας του πολιτιστικού προϊόντος.
Τομέας ενδιαφέροντος: Πολιτισμός (Σύγχρονος / Αθλητισμός)
Έναρξη έργου: 01/10/2022
Λήξη έργου: 13/06/2025
Γεωγραφική Περιοχή: Αττικής
Φορέας Ευθύνης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Φορέας Υλοποίησης: ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Προϋπολογισμός Ταμείου: 215.000 €
Συνολικός Προϋπολογισμός: 266.600 €
Απόφαση ένταξης: Απόφαση Ένταξης του Έργου με τίτλο «Αξιοποίηση ψηφιακών μοντέλων πολιτιστικής παραγωγής και διανομής στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5168560) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.