Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την ανάδειξη του σύγχρονου και νεότερου ελληνικού πολιτισμού
Άξονας: 4.6 Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας
Δράση: 4.6.9 (16293) Ο πολιτισμός ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης
Έργο: Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την ανάδειξη του σύγχρονου και νεότερου ελληνικού πολιτισμού
Περιγραφή:
Αντικείμενο του έργου είναι οι δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την ανάδειξη του σύγχρονου και νεότερου ελληνικού πολιτισμού.
Η υλοποίηση του έργου από την Εθνική Λυρική Σκηνή θα πραγματοποιηθεί μέσω 1 Υποέργου, σε διάστημα 24 μηνών και μέσω 3 διακριτών δράσεων που διαρθρώνονται ως εξής:
Δράση 1: Αφιερώματα στην Ελληνική Παραγωγή Λόγιας Μουσικής
Η παρακαταθήκη της ελληνικής μουσικής δημιουργίας είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, αλλά ταυτόχρονα και λιγότερο εκπροσωπημένους τομείς της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στους φορείς καταγραφής και στο διαδίκτυο. Η Εθνική Λυρική Σκηνή, θα υλοποιήσει μια σειρά από αφιερώματα σε Έλληνες συνθέτες με στόχο την καταγραφή σημαντικών έργων του ρεπερτορίου της ελληνικής μουσικής που θα καταστήσουν προσβάσιμο στην ελληνική και διεθνή μουσική αγορά. Η ανάδειξη της δυναμικής παρουσίας ζώντων συνθετών θα πραγματοποιηθεί μέσω της διάχυσης των αποτελεσμάτων της Δράσης στο διαδίκτυο, μέσα από podcasts, διαδικτυακές εκδόσεις και διαλέξεις σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και πολιτιστικούς φορείς (πανεπιστήμια, ορχήστρες).
Δράση 2: Masterclasses & Residencies Συνθετών
Στο πλαίσιο της Δράσης προβλέπεται η υλοποίηση 7 κύκλων masterclasses για νέους συνθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό με απώτερο σκοπό τη διασύνδεση καλλιτεχνών, την ανάπτυξη συνεργειών και την ανάδειξη της ΕΛΣ ως διεθνούς κέντρου σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τη διεξαγωγή των masterclasses θα αναλάβουν διακεκριμένοι συνθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα κληθούν να συνδράμουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους στη δημιουργία νέων έργων από τους συμμετέχοντες, τα οποία και θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα πραγματοποιηθούν 7 masterclasses, με 6 έως 8 συμμετέχοντες έκαστο, τα οποία δύναται να πραγματοποιούνται τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν και καλλιτέχνες από την επικράτεια. Με ευθύνη της ΕΛΣ οι καλλιτεχνικές δημιουργίες που θα προκύψουν από αυτές τις διαδραστικές συνεργασίες θα προετοιμαστούν κατάλληλα, θα ηχογραφηθούν και θα παρουσιαστούν στο κοινό σε ειδικές εκδηλώσεις /συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του Έργου. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛΣ θα διαθέσει τα μέσα και τους πόρους (μουσικά όργανα, μουσικοί, ηχητικός εξοπλισμός κλπ.) προκειμένου νέοι καλλιτέχνες, που θα επιλεγούν κατόπιν πρόσκλησης, να αναπτύξουν περαιτέρω τις ικανότητές τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε μέσα και υλικοτεχνική υποδομή προκειμένου να δημιουργήσουν. Επιπλέον, στο πλαίσιο της Δράσης θα δοθεί η δυνατότητα σε 1 διακεκριμένο συνθέτη να πραγματοποιήσει residency, προκειμένου να μετουσιώσει σε καλλιτεχνικό έργο τις βιωματικές εμπειρίες που θα αποκτήσει, τόσο μέσω της ανάπτυξης των προσωπικών του συνθετικών projects, όσο και σε δημιουργικό διάλογο με τους νέους συνθέτες. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στην Ελλάδα από 6-12 μήνες θα μπορεί να συμμετέχει στα masterclasses που θα πραγματοποιούνται, ενώ επίσης θα έχει πρόσβαση στις σύγχρονες υποδομές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Δράση 3: Οριζόντιες Δαπάνες
Για την υλοποίηση του έργου κρίνεται απαραίτητη η ανάθεση συμβουλευτικών υπηρεσιών σε έμπειρο συνεργάτη που θα αναλάβει την οργάνωση και το συντονισμό του συνόλου των επιμέρους ενεργειών που απαιτούνται για τη διασφάλιση της άρτιας και απρόσκοπτης υλοποίησης του έργου. Ο Συντονιστής θα απασχοληθεί με σύμβαση έργου μερικής απασχόλησης για 14 ανθρωπομήνες στο σύνολο των 24 μηνών διάρκειας του έργου, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις υλοποίησης. Επιπλέον, προβλέπεται η κάλυψη γενικών δαπανών δημοσιότητας με σκοπό την προβολή των επιμέρους δραστηριοτήτων του έργου, τη διάδοση των αποτελεσμάτων αλλά και για την προβολή του έργου ως συγχρηματοδοτούμενης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Στόχος του έργου είναι η ανάδειξη της παρακαταθήκης της ελληνικής μουσικής δημιουργίας όσο και του εμπλουτισμού της, με νέα έργα συνθετών που θα προκύψουν από δράσεις ενδυνάμωσης και συνεργασίας.
Τομέας ενδιαφέροντος: Πολιτισμός (Σύγχρονος / Αθλητισμός)
Έναρξη έργου: 28/06/2023
Λήξη έργου: 31/12/2025
Γεωγραφική Περιοχή: Αττικής
Γεωγραφική Περιγραφή: Αθηνών
Φορέας Ευθύνης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Φορέας Υλοποίησης: ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Προϋπολογισμός Ταμείου: 371.475 €
Συνολικός Προϋπολογισμός: 451.777 €
Απόφαση ένταξης: Απόφαση Ένταξης του Έργου «Δράσεις εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την ανάδειξη του σύγχρονου και νεότερου ελληνικού πολιτισμού» (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5180526) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας