Δημιουργία Ηχογραφικού Κέντρου και Στούντιο Επαυξημένης Πραγματικότητας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Άξονας: 4.6 Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας
Δράση: 4.6.9 (16293) Ο πολιτισμός ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης
Έργο: Δημιουργία Ηχογραφικού Κέντρου και Στούντιο Επαυξημένης Πραγματικότητας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Περιγραφή:
Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία Ηχογραφικού Κέντρου και Εργαστηρίου (Studio) Επαυξημένης Πραγματικότητας (ΗΚΕΕΠ) στο συγκρότημα του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ).
Τι περιλαμβάνει το έργο:
1. Ηχογραφικό Κέντρο
Η δημιουργία Ηχογραφικού Κέντρου στο κτίριο Μ2 του συγκροτήματος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ) αποτελεί αναγκαιότητα, όχι μόνο για το ίδιο το Μέγαρο Μουσικής, αλλά για το σύνολο του μουσικού κόσμου της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας. Επιπροσθέτως, θα λειτουργεί παράλληλα με τις παραστάσεις και τα συνέδρια του ΟΜΜΘ, αναβαθμίζοντας τις δυνατότητες των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στο έργο περιλαμβάνονται η διαμόρφωση του κέντρου, τόσο σε επίπεδο αρχιτεκτονικών, όσο και Η/Μ εργασιών, με βάση τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές ηχητικών συστημάτων και εξοπλισμού, ώστε να πληρούνται οι πλέον αυστηρές απαιτήσεις για την πραγματοποίηση ηχογραφήσεων άριστης επαγγελματικής ποιότητας.
Το Ηχογραφικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί σε τρεις (3) Φάσεις, οι οποίες είναι:
• Α’ φάση, η οποία θα περιλαμβάνει τον εξειδικευμένο και πλέον σύγχρονο αρχιτεκτονικό και ακουστικό σχεδιασμό (ηχομόνωση), την υλοποίηση του δωματίου ελέγχου (Control Room) και του στούντιο ηχογραφήσεων (Recording Studio).
• Β’ φάση, κατά την οποία θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί η εσωτερική διαρρύθμιση με κριτήρια υψηλής ακουστικής άνεσης, απαραίτητης για την διεξαγωγή ηχογραφήσεων ερμηνευτών με υψηλές απαιτήσεις και παραγωγών που να ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα, γεγονός που θα ενισχύσει την προοπτική βιωσιμότητας του έργου.
• Γ’ φάση, η οποία θα αφορά τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση του ηλεκτρακουστικού εξοπλισμού του ηχογραφικού κέντρου, υπερσύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας υψηλών απαιτήσεων μη γραμμικής επεξεργασίας (DAW).
2. Εργαστήρι Επαυξημένης Πραγματικότητας (Extended Reality Studio)
Η δημιουργία ενός πρότυπου εργαστηρίου επαυξημένης πραγματικότητας, σε χώρο εντός του κτιριακού συγκροτήματος του ΟΜΜΘ, αποτελεί μία καινοτόμα πρωτοβουλία, η οποία θα ενισχύσει τη δημιουργία οπτικοακουστικών παραγωγών, με την αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών αιχμής, όπως VR (Virtual reality-Εικονική πραγματικότητα), AR (Augmented reality-Επαυξημένη πραγματικότητα), Projection Mapping (χαρτογραφημένη προβολή), Spatial audio (Χωρικός ήχος) και Motion Capture (σύλληψη κίνησης), τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όσο και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο φιλόμουσο κοινό της πόλης και θα αποτελέσει μία πολιτιστική υποδομή υπερτοπικής σημασίας και εμβέλειας.
Τομέας ενδιαφέροντος: Πολιτισμός (Σύγχρονος / Αθλητισμός)
Έναρξη έργου: 20/09/2023
Λήξη έργου: 30/11/2025
Γεωγραφική Περιοχή: Κεντρικής Μακεδονίας
Γεωγραφική Περιγραφή: Θεσσαλονίκη
Φορέας Ευθύνης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Φορέας Υλοποίησης: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προϋπολογισμός Ταμείου: 1.226.100 €
Συνολικός Προϋπολογισμός: 1.520.364 €
Απόφαση ένταξης: Απόφαση Ένταξης του Έργου «Δημιουργία Ηχογραφικού Κέντρου και Στούντιο Επαυξημένης Πραγματικότητας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης» (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5167085) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας