Με επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ εγκαινιάζεται η συνεργασία ΥΠΟΙΚ – ΕΤΕπ για το Ταμείο Ανάκαμψης
Ξεκινάει η υλοποίηση της συμφωνίας του Υπουργείου Οικονομικών, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την αξιοποίηση δανειακών πόρων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που εκταμιεύονται, άμεσα, προς την ΕΤΕπ. Το συγκεκριμένο ποσό, αναμένεται να οδηγήσει σε ιδιωτικές επενδύσεις, άνω του 1 δισ. ευρώ.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, συναντήθηκε, σήμερα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, κ. Christian Kettel Thomsen. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αποτελεσματική διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας, που θα συμβάλει, καθοριστικά, στην υλοποίηση του παραπάνω στόχου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Νίκος Μαντζούφας και ο Διευθυντής Χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ για Ελλάδα και Κύπρο, κ. Ιωάννης Καλτσάς.
Σημειώνεται πως τα πρώτα 500 εκατ. ευρώ, που αφορούν στο δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0», θα τα διαχειριστεί η ΕΤΕπ, στηρίζοντας δράσεις, οι οποίες εμπίπτουν στους εξής πέντε πυλώνες, που απαρτίζουν το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης: 1. Πράσινη μετάβαση, 2. Ψηφιακός μετασχηματισμός, 3. Καινοτομία, Έρευνα & Ανάπτυξη, 4. Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και 5. Εξωστρέφεια.
Εμπειρογνώμονες της ΕΤΕπ (ειδικοί σε τεχνικά, χρηματοοικονομικά και περιβαλλοντικά θέματα) θα αξιολογήσουν τις σχετικές επενδύσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από πόρους της ίδιας της Τράπεζας, επί ίσοις όροις (pari passu).
Υπενθυμίζεται πως η ΕΤΕπ θα διαχειριστεί, συνολικά, κονδύλια ύψους μέχρι 5 δισ. ευρώ, που μπορούν να οδηγήσουν σε επενδύσεις, άνω των 10 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0», όπως προβλέπει η σχετική, πρωτοποριακή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών.
Συνολικά, το δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0», ύψους 12,7 δισ. ευρώ, δεδομένου του ευνοϊκού επιτοκίου χορήγησης δανείων προς τις επιχειρήσεις, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, μέσα στα επόμενα χρόνια.
Ειδικότερα, ένα επενδυτικό σχέδιο δύναται να λάβει έως το 50% του επενδυτικού του κόστους από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με σταθερό επιτόκιο 0,35%, όπως ορίζεται σε πρόσφατη απόφαση.
Το ευνοϊκό επιτόκιο φέρνει στις ελληνικές επιχειρήσεις ένα κόστος χρήματος, το οποίο είναι ανταγωνιστικό των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών. Συνεπώς, εξομαλύνεται ένας ανασταλτικός – μέχρι πρότινος – παράγοντας, για την υλοποίηση επενδύσεων.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Η σημερινή επίσκεψη του κ. Thomsen σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης της συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομικών, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Βάσει της συμφωνίας που υπογράψαμε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα πρώτα 500 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιήσει, άμεσα, η ΕΤΕπ στο πλαίσιο του “Ελλάδα 2.0” θα οδηγήσουν, με τη διαδικασία της μόχλευσης, σε επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη συνεχή και δυναμική της παρουσία στη χώρα μας και ειδικότερα για τη συνεισφορά της στην προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Christian Kettel Thomsen, επισήμανε: «Αυτή η συμφωνία, σηματοδοτεί την πρώτη, επίσημη συνεργασία μεταξύ της ΕΤΕπ και ενός εθνικού εταίρου για την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η ειδική Ομάδα Επενδύσεων της ΕΤΕπ για την Ελλάδα θα μπορέσει να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές, για να αξιοποιήσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά έργα του δημόσιου τομέα, επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, προγράμματα χρηματοδότησης ΜμΕ και στοχευμένες συμβουλευτικές πρωτοβουλίες, που θα φέρουν χρηματοδότηση σε εγχώριες επιχειρήσεις, αλλά και σε επενδύσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Τα τελευταία 58 χρόνια, η ΕΤΕπ έχει υποστηρίξει επενδύσεις στην Ελλάδα, με σκοπό να ‘’ξεκλειδώσει’’ οικονομικές ευκαιρίες, να μετασχηματίσει υπηρεσίες και να υποστηρίξει δράσεις για το κλίμα. Η ΕΤΕπ είναι έτοιμη να συνεχίσει τη στήριξη στα φιλόδοξα σχέδια της Ελλάδας για την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».