Επιχειρηματικά Δάνεια

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Ελλάδα 2.0, υποστηρίζει τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, κυρίως μέσω χαμηλότοκων δανείων, ενισχύοντας την ανάπτυξη, την καινοτομία, και τη μετάβαση προς τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Συνολικοί πόροι ύψους 16,4 δισ. ευρώ διοχετεύονται στην ιδιωτική οικονομία, μέσα από τρεις βασικούς άξονες, σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα:

Βασικά χαρακτηριστικά της χρηματοδότησης μέσω των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ)

Προθεσμία εγκρίσεων: Τα επενδυτικά σχέδια πρέπει να εγκριθούν έως τις 30 Ιουνίου 2026.

Συμβατότητα με το πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων. Η χορήγηση δανείων με προνομιακό επιτόκιο είναι σύμφωνη με:

  • τον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό (ΕΕ) 651/2014 (ΓΑΚ),
  • τον Κανονισμό για τις Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας (De Minimis) (ΕΕ) 2023/2831,
  • τον Αγροτικό Απαλλακτικό Κανονισμό (ΕΕ) 2022/2472

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται προνομιακό επιτόκιο ύψους 1% για μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και 0,35% για μικρές επιχειρήσεις.

Εναλλακτική δυνατότητα χρηματοδότησης χωρίς εφαρμογή των κανόνων κρατικών ενισχύσεων: Οι επιχειρήσεις μπορούν να επιλέξουν τη λήψη του δανείου ΤΑΑ με εμπορικούς όρους, χωρίς την εφαρμογή του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων.

Διαδικασία αξιολόγησης και σύναψη δανείου: Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων διενεργείται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και από Πιστοποιημένους Ανεξάρτητους Ελεγκτές. Η επιχείρηση συνάπτει τη δανειακή σύμβαση απευθείας με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

 

Χρηματοδοτικό σχήμα επενδύσεων

  • 50% μέγιστη χρηματοδότηση με δάνειο ΤΑΑ
  • 30% ελάχιστη χρηματοδότηση με δάνειο συγχρηματοδότησης από συμβεβλημένες εμπορικές τράπεζες
  • 20% ελάχιστη ιδιωτική συμμετοχή από τον φορέα της επένδυσης

(YA 159337 ΕΞ 2021, άρ.1, παρ.2)

 

Επιλέξιμοι φορείς υλοποίησης επενδύσεων (Δικαιούχοι)

Ως Δικαιούχος αποδοχής δανείων ΤΑΑ ορίζεται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που πρόκειται να υλοποιήσει επιλέξιμη επένδυση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν αποκλείεται λόγω καταστατικής ή πραγματικής έδρας.

Σε περίπτωση νομικού προσώπου, ο φορέας υλοποίησης πρέπει να εμπίπτει και σε μία τουλάχιστον από τις εξής περιπτώσεις:

  • να αποτελεί ιδιωτική επιχείρηση ή
  • να αποτελεί επιχείρηση στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας, η κρατική συμμετοχή είναι μικρότερη ή ίση του πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου ή
  • να αποτελεί  επιχείρηση, η οποία ανεξαρτήτως του ποσοστού κρατικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιό της, έχει στην κυριότητά της ή/και διαχειρίζεται δίκτυα ενέργειας, που αποτελούν φυσικό μονοπώλιο.

Κάθε υποψήφιος επιλέξιμος φορέας υλοποίησης δύναται να υποβάλει παραπάνω από μία προτάσεις έργων ή να συμμετέχει σε περισσότερους από έναν υποψήφιους επιλέξιμους φορείς υλοποίησης.

(YA 159337 ΕΞ 2021, άρ.6, παρ.1)

 

Επιλέξιμες επενδύσεις

 Τα επενδυτικά σχέδια είναι επιλέξιμα προς δανειοδότηση, εφόσον:

  • Διαθέτουν Θετική Καθαρή Παρούσα Αξία (“Net Present Value” – NPV)
  • H απόφαση για χρηματοδότηση βασίζεται σε ασφαλή οικονομικά κριτήρια
  • Εμπίπτουν στις επιλέξιμες δράσεις (εντάσσονται σε τουλάχιστον έναν από τους πέντε πυλώνες του προγράμματος, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων επιλεξιμότητας)
  • Συμμορφώνονται με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων
  • Δεν ανήκουν στις αποκλειόμενες δραστηριότητες (ΥΑ 159335 ΕΞ 2021, άρ. 1)
  • Συμμορφώνονται με την τεχνική καθοδήγηση σχετικά με την εφαρμογή της Αρχής της «Μη Πρόκλησης Σημαντικής Βλάβης» (Do no Significant Harm Technical Guidance 2021/C58/01)

(YA 159337 ΕΞ 2021, άρ.6, παρ.3 & 9)

 

Αποκλειόμενες Δραστηριότητες

Αποκλείονται της χρηματοδότησης μέσω των δανείων του ΤΑΑ οι εξής:

α. Δραστηριότητες που απαγορεύονται από την κείμενη εθνική νομοθεσία.

β. Δραστηριότητες που περιορίζουν τα ατομικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες ή παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

γ. Στον τομέα των αμυντικών δραστηριοτήτων, η χρήση, ανάπτυξη ή παραγωγή προϊόντων και τεχνολογιών που απαγορεύονται από το ισχύον διεθνές δίκαιο.

δ. Προϊόντα και δραστηριότητες που συνδέονται με τον καπνό (παραγωγή, διανομή, μεταποίηση και εμπόριο).

ε. Δραστηριότητες που εξαιρούνται από τη χρηματοδότηση σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του κανονισμού Horizon Europe.

στ. Τυχερά παιχνίδια (δραστηριότητες παραγωγής, κατασκευής, διανομής, μεταποίησης, εμπορίου ή λογισμικού).

ζ. Εμπόριο του σεξ και συναφείς υποδομές, υπηρεσίες και μέσα.

η. Δραστηριότητες που αφορούν ζώντα ζώα για πειραματικούς και επιστημονικούς σκοπούς, εφόσον δεν υπάρχει εγγύηση για τη συμμόρφωση με την σχετική Ευρωπαϊκή Σύμβαση.

θ. Δραστηριότητα ανάπτυξης ακινήτων, ωστόσο, οι δραστηριότητες στον τομέα των ακινήτων που σχετίζονται με τους στόχους του ΤΑΑ και εντάσσονται σε έναν εκ των πέντε πυλώνων του δανειακού προγράμματος του ΤΑΑ, είναι επιλέξιμες.

ι. Χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες που αποσκοπούν σε εκποίηση περιουσιακών στοιχείων καθώς και δραστηριότητες τραπεζικών ιδρυμάτων και συνδεδεμένων με αυτά επιχειρήσεων που ασκούν χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες.

ια. Παροπλισμός, λειτουργία, προσαρμογή ή κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

ιβ. Δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταγενέστερης χρήσης. Εξαιρούνται τα έργα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και/ή θερμότητας, καθώς και των σχετικών υποδομών μεταφοράς και διανομής, με χρήση φυσικού αερίου, τα οποία πληρούν τους όρους που καθορίζονται στο παράρτημα III της τεχνικής καθοδήγησης σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» (2021/C 58/01).

ιγ. Δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής της ΕΕ (ΣΕΔΕ) για την επίτευξη των προβλεπόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που δεν είναι χαμηλότερες από τους σχετικούς δείκτες αναφοράς που ορίζονται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2021/447 της Επιτροπής. Στην περίπτωση όπου η υποστηριζόμενη δραστηριότητα επιτυγχάνει προβλεπόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που δεν είναι σημαντικά χαμηλότερες από τους σχετικούς δείκτες αναφοράς, θα πρέπει να παρέχεται εξήγηση των λόγων για τους οποίους αυτό δεν είναι εφικτό. Δείκτες αναφοράς είναι αυτοί που καθορίζονται για τη δωρεάν κατανομή όσον αφορά δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, όπως ορίζονται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2021/447 της Επιτροπής.

ιδ. Δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων, αποτεφρωτήρες και μονάδες μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας. Η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για επενδύσεις σε μονάδες που ασχολούνται αποκλειστικά με την επεξεργασία μη ανακυκλώσιμων επικίνδυνων αποβλήτων, και σε υφιστάμενες μονάδες, όταν οι επενδύσεις αυτές αποσκοπούν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, στην δέσμευση των καυσαερίων για αποθήκευση ή χρήση ή στην ανάκτηση υλικών από την αποτέφρωση τέφρας, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω δράσεις δεν οδηγούν σε αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας αποβλήτων των μονάδων ή σε παράταση της διάρκειας ζωής των μονάδων. Για τον σκοπό αυτόν παρέχονται αποδεικτικά στοιχεία σε επίπεδο μονάδας.

ιε. Δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία όπου η μακροπρόθεσμη διάθεση αποβλήτων μπορεί να βλάψει το περιβάλλον. Η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για επενδύσεις σε υφιστάμενες μονάδες μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας, όταν οι επενδύσεις αυτές αποσκοπούν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ή στην μετασκευή για εργασίες ανακύκλωσης διαχωρισμένων αποβλήτων σε βιοαπόβλητα λιπασματοποίησης και αναερόβιας αποδόμησης βιολογικών αποβλήτων, υπό την προϋπόθεση ότι οι δράσεις αυτές δεν οδηγούν σε αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας αποβλήτων των μονάδων ή σε παράταση της διάρκειας ζωής των μονάδων. Για τον σκοπό αυτόν παρέχονται αποδεικτικά στοιχεία σε επίπεδο μονάδας.

(YA 159335 ΕΞ 2021, άρ.1)

 

Τρόπος ελέγχου επιλεξιμότητας επενδύσεων

Η διαδικασία ελέγχου της επιλεξιμότητας των ΕΣ στο πλαίσιο χρηματοδότησης τους από τα Δάνεια ΤΑΑ περιλαμβάνει:

α) αξιολόγηση δυνατότητας δανειοδότησης του ΕΣ, σύμφωνα με τραπεζικούς όρους, από το πιστωτικό ίδρυμα,

β) τον κατ’ αρχήν έλεγχο από το πιστωτικό ίδρυμα της επιλεξιμότητας, προκειμένου να αποκλείσει αυτά που προδήλως δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας,

γ) έλεγχο από Πιστοποιημένο Ανεξάρτητο Αξιολογητή (ΠΑΕ) των ακόλουθων για το ΕΣ:

  • Έλεγχο ύπαρξης επιλέξιμου ΕΣ,
  • Έλεγχο επιλεξιμότητας του ΕΣ ως προς τους επενδυτικούς στόχους του δανειακού προγράμματος του ΤΑΑ, καθώς και τον υπολογισμό της ποσόστωσης του δανείου ΤΑΑ επί του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου,
  • Έλεγχο συμβατότητας του παρεχόμενου επιτοκίου ως προς τις κρατικές ενισχύσεις,
  • Χαρακτηρισμό του ΕΣ ως προς την παρέμβασή του σε σχέση με την επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή και των περιβαλλοντικών στόχων, καθώς και την παρέμβαση του για τη στήριξη για τη ψηφιακή μετάβαση και τον υπολογισμό της συνεισφοράς του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου στους πράσινους και ψηφιακούς στόχους (Green and Digital Tagged investment budget),
  • Έλεγχο επιλεξιμότητας του ΕΣ με την Αρχή μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης (Do No Significant Harm principle – DNSH),
  • κατηγοριοποίηση των δαπανών του επενδυτικού σχεδίου στους (5) άξονες επιλέξιμων δράσεων, όπου αρμόζει, εξασφαλίζοντας ότι η ανωτέρω κατηγοριοποίηση αντανακλάται στους σχετικούς ισολογισμούς,
  • καταγραφή των δαπανών εξωστρέφειας με βάση τις παρελθούσες οικονομικές καταστάσεις, και
  • λογιστική κατηγοριοποίηση των επενδυτικών δαπανών με βάση τις οικονομικές καταστάσεις σε περίπτωση διενέργειας εκ των υστέρων ελέγχου καθώς και
  • αποφυγή διπλής χρηματοδότησης, ήτοι της παράλληλης χρηματοδότησης των ίδιων δαπανών από τον μηχανισμό του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(YA 159337 ΕΞ 2021, άρ.8, παρ.1 & άρ.9)

 

Επιτόκιο χορήγησης των δανείων  & Συμβατότητα με Κρατικές Ενισχύσεις

 Το ελάχιστο επιτόκιο χορήγησης των δανείων ΤΑΑ από τους τραπεζικούς φορείς προς τους δικαιούχους, ορίζεται σταθερό:

α) Για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σε ποσοστό 0,35%,

β) για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, σε ποσοστό 1%.

Ως προς τον έλεγχο του ΕΣ ως προς τη συμβατότητά του με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Στην περίπτωση όπου το ζητούμενο επιτόκιο από το ΕΣ είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το επιτόκιο αναφοράς (reference rate) (όπως ορίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής (2008/C 14/02), το Δάνειο ΤΑΑ δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση.
  • Στην περίπτωση όπου το ζητούμενο επιτόκιο είναι μικρότερο του επιτοκίου αναφοράς, τότε το δάνειο του ΤΑΑ αποτελεί κρατική ενίσχυση.

(ΥΑ 153666 ΕΞ 2022, άρ.1) & (YA 159337 ΕΞ 2021, άρ.8, παρ.6)

 

Επιλέξιμες Δαπάνες

 Οι επιλέξιμες δαπάνες που δύναται να περιλαμβάνονται στα επενδυτικά σχέδια που χρηματοδοτούνται με δάνεια του ΤΑΑ είναι δαπάνες που πραγματοποιούνται εντός της ελληνικής επικράτειας και περιλαμβάνουν:

α. Γήπεδα αγορά, Γήπεδα χρήση (αποσβέσεις / μισθώσεις), Διαμόρφωση γηπέδων. (Η αγορά γηπέδου είναι επιλέξιμη, εφόσον είναι συνυφασμένη με το επενδυτικό σχέδιο και δεν ξεπερνά το 30% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου)

β. Κτήρια αγορά / κατασκευή, Κτήρια χρήση (αποσβέσεις / μισθώσεις)

γ. Εξοπλισμός αγορά / κατασκευή, Εξοπλισμός χρήση (αποσβέσεις / μισθώσεις)

δ. Μεταφορικά μέσα αγορά, μεταφορικά μέσα χρήση (αποσβέσεις / μισθώσεις)

ε. Άυλα αγορά / κατασκευή, Άυλα χρήση (αποσβέσεις / συνδρομές)

στ. Μισθοδοσία συνδεδεμένη με το επενδυτικό σχέδιο (όπως προβλέπεται από τον ΓΑΚ)

ζ. Μετακινήσεις / εξοδολόγια

η. Υπηρεσίες τρίτων

θ. Αναλώσιμα

ι. Λειτουργικά (επικοινωνία, ενέργεια, συντήρηση, μισθώματα, έξοδα διοίκησης, ασφάλιση κλπ.)

ια. Κόστος κεφαλαίων

ιβ. Κεφάλαιο κίνησης (δαπάνες λειτουργίας, δαπάνες σχετικές με το συναλλακτικό κύκλωμα της επιχείρησης, ΦΠΑ κλπ)

ιγ. Δαπάνες προώθησης και επικοινωνίας (Marketing)

Το άθροισμα του κεφαλαίου κίνησης και των δαπανών προώθησης και επικοινωνίας δεν μπορούν να ξεπερνούν το 30% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Σε κάθε περίπτωση, τα πιστωτικά ιδρύματα δύνανται να χορηγούν πρόσθετα δάνεια, καθ’ υπέρβαση του ποσοστού του δανείου συγχρηματοδότησης, προκειμένου να καλύψουν μη επιλέξιμες δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου.

(ΥΑ 159335 ΕΞ 2021, άρ.2)

 

Καθορισμός ύψους δανείου ΤΑΑ

Το ύψος της χρηματοδότησης του ΕΣ από το δάνειο του ΤΑΑ υπολογίζεται σύμφωνα με την ύπαρξη προϋπολογισμού επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών στους πέντε (5) πυλώνες του δανειακού προγράμματος του ΤΑΑ καθώς και την κάλυψη συγκεκριμένων κριτηρίων ανά πυλώνα.

Ακολουθεί παράδειγμα:

Επενδυτικά σχέδια πράσινης μετάβασης
Ύπαρξη προϋπολογισμού επενδύσεων πράσινης μετάβασης, οι οποίες συνεισφέρουν στους πράσινους στόχους (green tagging) του ΕΣΑΑ, τουλάχιστον στο 20% του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου
Ελάχιστος προϋπολογισμός επενδύσεων πράσινης μετάβασης, οι οποίες συνεισφέρουν στους πράσινους στόχους (green tagging) του ΕΣΑΑ, ως ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου 20% 40% 50%
Αντίστοιχη ποσόστωση δανείου ΤΑΑ επί του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου 30% 40% 50%
  • Στην περίπτωση, όπου ένα ΕΣ είναι επιλέξιμο σε παραπάνω από έναν πυλώνα, οι ποσοστώσεις των πυλώνων αθροίζονται, το δε άθροισμα δεν μπορεί να υπερβεί το πενήντα τοις εκατό (50%).
  • Στην περίπτωση, όπου ένα ΕΣ δεν είναι επιλέξιμο στους πυλώνες πράσινης μετάβασης, ψηφιακού μετασχηματισμού, καινοτομίας – έρευνας και ανάπτυξης ή εξωστρέφειας, λόγω μη κάλυψης των ελάχιστων ποσοστών, είναι επιλέξιμο με αυτοτελή ποσόστωση Δανείου ΤΑΑ στο 30%, εφόσον το άθροισμα των ελάχιστων ποσοστών των ανωτέρω πυλώνων ανέρχεται σε τουλάχιστον 30%.

(ΥΑ 159335 ΕΞ 2021, άρ.3)

 

Κριτήρια επιλεξιμότητας

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας για κάθε άξονα εκ των επιλέξιμων δράσεων προς χρηματοδότηση μέσω του δανειακού προγράμματος του ΤΑΑ είναι τα εξής:

Πυλώνες δανειακού προγράμματος ΤΑΑ Κατηγορίες Επενδύσεων

Κριτήρια επιλεξιμότητας

επενδυτικού σχεδίου

Πράσινη μετάβαση

·   Πράσινες Τεχνολογίες

·   Πράσινες Ικανότητες

·   Βιοποικιλότητα

·   Ενεργειακή Απόδοση

·   Ανακαίνιση Κτηρίων

·   Κυκλική Οικονομία

·   Προώθηση Βιώσιμης Ανάπτυξης

·   Δημιουργία Θέσεων Εργασίας

·   Διαφύλαξη Ενεργειακής Ασφάλειας

Ύπαρξη προϋπολογισμού επενδύσεων πράσινης μετάβασης, οι οποίες συνεισφέρουν στους πράσινους στόχους (green tagging) του Ελλάδα2.0, τουλάχιστον στο 20% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΣ.

Ψηφιακός

μετασχηματισμός

·   Ψηφιοποίηση παρεχόμενων υπηρεσιών

·   Ψηφιακές υποδομές και υποδομές δεδομένων

·   Συνεργατικοί σχηματισμοί

·   Κόμβοι ψηφιακής καινοτομίας και ανοικτών ψηφιακών λύσεων

·   Ψηφιοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ)

Ύπαρξη προϋπολογισμού επενδύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού, οι οποίες συνεισφέρουν στους ψηφιακούς στόχους (digital tagging) του Ελλάδα2.0, τουλάχιστον στο 10% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΣ.

Καινοτομία, έρευνα

και ανάπτυξη

·   Επενδύσεις καινοτομίας

·   Επενδύσεις έρευνας & ανάπτυξης

Κάλυψη επιλεξιμότητας ενός τουλάχιστον Δείκτη Καινοτομίας – έρευνας & ανάπτυξης και ταυτόχρονα ύπαρξη ελάχιστου προϋπολογισμού επενδύσεων καινοτομίας – έρευνας & ανάπτυξης τουλάχιστον στο 10% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΣ.
Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων

·   Ύπαρξη υφιστάμενης συνεργασίας

·   Ύπαρξη νέας συνεργασίας

·   Δημιουργία νέου σχήματος που προκύπτει από εξαγορά / συγχώνευση

·   Το ΕΣ περιλαμβάνει δέσμευση του επενδυτή ότι θα συνεχίσει να μετέχει σε συνεργατικό σχηματισμό μεταξύ μη συνδεδεμένων επιχειρήσεων, τουλάχιστον κατά την επόμενη πενταετία

·   Ο μέσος συνολικός κύκλος εργασιών των νομικών προσώπων που μετέχουν στη συνεργασία κατά τα τρία (3) προηγούμενα έτη, είναι μεγαλύτερος τουλάχιστον κατά 50% του κύκλου εργασιών του νομικού προσώπου με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών μεταξύ των νομικών προσώπων που μετέχουν στη συνεργασία κατά την ίδια περίοδο

·   Τουλάχιστον το 20% των δαπανών του ΕΣ αφορά στην άμεση επίτευξη των στόχων της συνεργασίας

Εξωστρέφεια

·   Εξαγωγική δραστηριότητα

·   Τουριστικές επενδύσεις

·   Ύπαρξη μέσου όρου υφιστάμενης εξαγωγικής δραστηριότητας επενδυτή τουλάχιστον στο 15% του κύκλου εργασιών του (οικονομικά στοιχεία τριετίας)

·   Ύπαρξη προϋπολογισμού εξαγωγών του ΕΣ τουλάχιστον στο 15% των προβλεπόμενων συνολικών εσόδων του ΕΣ (μελέτη βιωσιμότητας)

·   Ύπαρξη ΕΣ τουριστικών καταλυμάτων, επενδύσεων σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων καθώς και συγκροτημάτων τουριστικών κατοικιών που περιλαμβάνουν τουλάχιστον 5 ανεξάρτητες τουριστικές κατοικίες.

(ΥΑ 159335 ΕΞ 2021, άρ.4 & 5)

 

Πληροφορίες – Υποβολή αιτημάτων για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων

Η παροχή πληροφόρησης γίνεται αποκλειστικά μέσω των Εμπορικών Τραπεζών και των Διεθνών Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών που συμμετέχουν στο Δανειακό Πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης:

Εθνική Τράπεζα

Alpha Bank 

Eurobank

Τράπεζα Πειραιώς

Optima Bank

Attica Bank – Παγκρήτια Τράπεζα

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

 

Σχετικά αρχεία

Επισκόπηση

Η ιστοσελίδα αυτή χρησιμοποιεί πληροφορίες cookies τα οποία αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης του χρήστη και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή του κατά την επιστροφή του στην ιστοσελίδα και βοηθούν στην κατανόηση και τη βελτίωση της εμπειρίας του στο περιβάλλον αυτής. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις επιλογές του ή να καταργήσει τη συναίνεσή του ανά πάσα στιγμή μέσω της Δήλωσης για τα Cookies στην ιστοσελίδα.