Ψηφιακές εφαρμογές και οπτική ταυτότητα του MOMus
Άξονας: 4.6 Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας
Δράση: 4.6.9 (16293) Ο πολιτισμός ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης
Έργο: Ψηφιακές εφαρμογές και οπτική ταυτότητα του MOMus
Περιγραφή:
Αντικείμενο του έργου είναι οι ψηφιακές εφαρμογές και η οπτιική ταυτότητα του «Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus)».
Τι περιλαμβάνει το έργο:
Δράση 1: Σχεδιασμός Οπτικής Ταυτότητας του MOMus.
• Στα πλαίσια της ψηφιακής ανάπτυξης του MOMus, ο Οργανισμός επιθυμεί να αναδιαμορφώσει και να συγκροτήσει μία σύγχρονη και ισχυρή εικόνα, ώστε να εδραιώσει υψηλή αναγνωσιμότητα, διαφοροποίηση και αξία. Η ανάπτυξη της νέας ταυτότητας θα συμβάλει στην ανάδειξη του καλλιτεχνικού προφίλ του Οργανισμού, της ιστορίας και της εξέλιξης του.
Δράση 2: Εξειδικευμένο λογισμικό εσωτερικής διαχείρισης χώρων, πόρων και εξοπλισμού, καλλιτεχνικού προγραμματισμού και προγραμματισμού marketing/επικοινωνίας του MOMus.
• Το συγκεκριμένο λογισμικό είναι μία ολοκληρωμένη διαδικτυακή εφαρμογή χρονοπρογραμματισμού, οργάνωσης και διεκπεραίωσης εκδηλώσεων, η οποία είναι σχεδιασμένη, ώστε να ανταποκρίνεται στις εξειδικευμένες ανάγκες της λειτουργίας του MOMus, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων των τεσσάρων μουσείων της Θεσσαλονίκης και των εγκαταστάσεων του μουσείου των Αθηνών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη διοργάνωση εκθέσεων και την τέλεση εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Δράση 3: Εμπλουτισμός ενιαίας ιστοσελίδας MOMus με εφαρμογές ηλεκτρονικού πωλητηρίου και εξειδικευμένες λειτουργίες ΑμεΑ.
• Στα πλαίσια της εξωστρέφειας του Οργανισμού, η δημιουργία ενός φιλικού ηλεκτρονικού πωλητηρίου είναι αναγκαία. Το πωλητήριο θα είναι ελκυστικό, με διαχωρισμό των ειδών (εκδόσεις, ένδυση κοσμήματα, είδη γραφείου, κ.ά.), αλλά και προσφορά δυνατοτήτων ομαδοποίησης, όπως «συλλεκτικά αντικείμενα» ή εποχικά δώρα ή αντικείμενα βασισμένα στην όποια έκθεση. Το πωλητήριο θα δίνει τη δυνατότητα αγοράς και ηλεκτρονικού εισιτηρίου για το MOMus. Παράλληλα, η ενιαία ιστοσελίδα MOMus θα εμπλουτιστεί με λειτουργίες που καθιστούν το υφιστάμενο περιεχόμενο προσβάσιμο από ένα ευρύτερο φάσμα ατόμων με αναπηρίες, όπως τεχνολογία σύνθεσης φωνής από κείμενο, δυνατότητα αυξομείωσης μεγέθους κειμένου, κ.ά.
Δράση 4: Παραγωγή περιηγήσεων 360ο στις μεγάλες εκθέσεις του MOMus (2024-2025).
• Στη διάρκεια του lockdown, το MOMus μετέγραψε σε περιηγήσεις 360ο τις εκθέσεις: Ballen (Μουσείο Φωτογραφίας), Utopia Revisited (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης), Together We Curate (Πειραματικό Κέντρο Τεχνών) και Ivan Kliun (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης). Η παρόμοια προσέγγιση των εκθέσεων του MOMus, που θα λάβουν χώρα κατά τα έτη 2024 και 2025, με ενιαία ταυτότητα, περιβάλλον περιήγησης φιλικό στη χρήση και συμβατό με το μέγιστο δυνατό εύρος συσκευών και ο εμπλουτισμός τους με πολυμεσικό περιεχόμενο θα δημιουργήσει ένα σταθερό ψηφιακό χώρο προσέλκυσης κοινού και θα αποτελέσει μοναδική προσθήκη στην υφιστάμενη βάση δεδομένων και εκθεμάτων του MOMus.
Στόχος του έργου είναι η οπτική ανάπτυξη και διαφοροποίηση της ταυτότητας του Οργανισμού, που θα καθοδηγήσει την επικοινωνιακή του πολιτική και το συνολικό οπτικό ύφος του Οργανισμού. Επιπλέον, θα βοηθήσει στη νοηματική σύνδεση των πέντε (5) κτηρίων/μουσείων/τμημάτων του στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, λαμβάνοντας υπόψη και αναδεικνύοντας τη διακριτή ταυτότητα του καθενός.
Τομέας ενδιαφέροντος: Πολιτισμός (Σύγχρονος / Αθλητισμός)
Έναρξη έργου: 18/09/2023
Λήξη έργου: 31/12/2025
Γεωγραφική Περιοχή: Κεντρικής Μακεδονίας
Φορέας Ευθύνης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Φορέας Υλοποίησης: ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (MOMus)
Προϋπολογισμός Ταμείου: 0 €
Συνολικός Προϋπολογισμός: 523.404 €
Απόφαση ένταξης: Απόφαση Ένταξης του Έργου «Ψηφιακές εφαρμογές και οπτική ταυτότητα του MOMus» (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5180908) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, της Δράσης με ID 16293 «Ο πολιτισμός ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης».