Υποστήριξη διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας για τα έτη 2023, 2024 και 2025
Άξονας: 4.6 Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας
Δράση: 4.6.9 (16293) Ο πολιτισμός ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης
Έργο: Υποστήριξη διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας για τα έτη 2023, 2024 και 2025
Περιγραφή:
Αντικείμενο του έργου είναι η υποστήριξη διοργάνωσης του «Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας», για τα έτη 2023, 2024 και 2025.
Οι πόρτες του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους άνοιξαν για πρώτη φορά το 1978, για ελληνικές ταινίες μόνο. Έχοντας αποκτήσει πείρα ετών, το 1995 το Φεστιβάλ διεθνοποιήθηκε και, σιγά αλλά σταθερά, κατάφερε να κερδίσει αναγνώριση και φήμη. Η Δράμα εξελίσσεται, προοδεύει, αναπτύσσεται και μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς της 7ης Τέχνης. Σήμερα θεωρείται ένα από τα 5 πιο αναγνωρισμένα Φεστιβάλ στον κόσμο και κάθε χρόνο υπάρχουν πάνω από 4.000 αιτήσεις για συμμετοχή. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αποτελεί το πρώτο αναγνωρισμένο κινηματογραφικό φεστιβάλ που διενεργείται κάθε έτος στην πόλη της Δράμας, επί 45 χρόνια, και αποτελεί πλέον θεσμό, ο οποίος αναδεικνύει τα νέα κινηματογραφικά ταλέντα και ενθαρρύνει τη δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους ως αυτόνομης κατηγορίας που αφορά δημιουργούς κάθε ηλικίας. Το Φεστιβάλ διεξάγεται στον κινηματογράφο Ολύμπια της Δράμας και στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας «Αίθουσα Αντώνης Παπαδόπουλος», στον θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος στον Πολιτιστικό Χώρο «ΚΥΚΛΩΨ» ενώ παράλληλα προγράμματα διεξάγονται στον πολυχώρο του «Παραδοσιακού Καφενείου Ελευθερία», παράλληλα δε υποστηρίζεται και διαδικτυακά με ψηφιακή πλατφόρμα για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των διαγωνιστικών προγραμμάτων με δικαίωμα ψήφου κοινού.
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας περιλαμβάνει:
1. Οργάνωση και διεξαγωγή στην πόλη της Δράμας μία φορά το χρόνο:
• Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος,
• Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος,
• Διεθνούς Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος,
• Εθνικού Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος,
• Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος Animation,
• Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος Ταινιών Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “”””Short and Green””””,
• Εργαστήριου Pitching Lab & Pitching Forum,
• Προγράμματος Cinematherapy.
2. Διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών, σχετικών σεμιναρίων, pitchinglab, λοιπών εργαστηρίων, συνεδρίων, διαλέξεων, εκθέσεων και λοιπών παράλληλων εκδηλώσεων, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, σε όλη την Ελλάδα και διεθνών εκδηλώσεων για την υποστήριξη της κινηματογραφικής ταινίας μικρού μήκους.
3. Προ-φεστιβαλικών Εκδηλώσεων με δράσεις σύγχρονου πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα, καθ όλη τη διάρκεια του έτους.
4. Ανάπτυξη παράλληλων δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του θεσμού μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ–Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Τι περιλαμβάνει το έργο:
• Κάλυψη δαπανών μετακινήσεων, εστίασης, παραγωγής επικοινωνιακού υλικού, μίσθωσης προβολικών-ηχητικών συστημάτων,
• Υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την προετοιμασία, οργάνωση και υλοποίηση του Φεστιβάλ για τα έτη 2023-2025.
Οι προαναφερόμενες δαπάνες καλύπτουν τμήμα των ετήσιων διοργανώσεων για τα εν λόγω έτη, ενώ το υπολειπόμενο πόσο θα καλυφθεί από πόρους του Δήμου Δράμας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Οι δράσεις και οι δαπάνες που θα χρηματοδοτηθούν από τον Δήμο Δράμας και την Περιφέρεια της ΑΜΘ θα είναι απολύτως διακριτές από τις δαπάνες χρηματοδότησης του ΥΠΠΟΑ μέσω του έργου.
Τομέας ενδιαφέροντος: Πολιτισμός (Σύγχρονος / Αθλητισμός)
Έναρξη έργου: 01/01/2023
Λήξη έργου: 31/12/2025
Γεωγραφική Περιοχή: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Γεωγραφική Περιγραφή: Δράμας
Φορέας Ευθύνης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Φορέας Υλοποίησης: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
Προϋπολογισμός Ταμείου: 682.972 €
Συνολικός Προϋπολογισμός: 817.621 €
Απόφαση ένταξης: Ένταξη του Έργου «Sub.1.42 Υποστήριξη διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας για τα έτη 2023, 2024 και 2025» (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5185581) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας