Ανοικτά δεδομένα και ενίσχυση της συμμετοχικότητας
Άξονας: 2.2 Ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους
Δράση: 2.2.2 (16827) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΚΠΔ (GDPR)
Έργο: Ανοικτά δεδομένα και ενίσχυση της συμμετοχικότητας
Περιγραφή:
Αντικείμενο του έργου είναι τα ανοιχτά δεδομένα (Open Data) και τα συμμετοχικά εργαλεία και υποδομές. Ουσιαστικά, το έργο αφορά στην ενίσχυση της ανοιχτής διακυβέρνησης μέσω του μηχανισμού των διαβουλεύσεων και την υποστήριξη της εφαρμογής των όσων ορίζονται από τον νόμο για τα ανοιχτά δεδομένα.
Ως ανοικτά δεδομένα νοούνται, εν γένει, τα δεδομένα ανοικτού μορφότυπου που μπορούν ελεύθερα να χρησιμοποιούνται, να διατίθενται για περαιτέρω χρήση και να διανέμονται από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε σκοπό.
Τι περιλαμβάνει το έργο:
• Προσδιορισμός διαθέσιμων δεδομένων
• Προετοιμασία και συλλογή δεδομένων
• Οπτικοποίηση δεδομένων
• Διάθεση δεδομένων
• Παρακολούθηση της χρήσης των δεδομένων
• Προώθηση επιτυχημένων πρακτικών
• Ασφάλεια
• Υπηρεσίες Νομικής Υποστήριξης (Ethical Data Sharing, ευθύνη, λογοδοσία)
• Υπηρεσίες Εκπαίδευσης Φορέων
• Υπηρεσίες Πιλοτικής εφαρμογής
Στη σύγχρονη τεχνολογική πραγματικότητα, μία από τις αρμοδιότητες των εθνικών κυβερνήσεων είναι και η διαχείριση της πληροφορίας ως εθνικό κεφάλαιο. Πληροφορίες παραγόμενες από τους κυβερνητικούς οργανισμούς, μπορούν να διατίθενται στους πολίτες προς χρήση και αξιοποίηση και στο μοντέλο αυτό οι κυβερνήσεις παίζουν, κυρίως, τον ρόλο του συντονιστή, και όχι τόσο τον ρόλο του διαμορφωτή των σχετικών δράσεων.
Στόχος του έργου είναι να δημιουργηθεί ένα μοντέλο συμμετοχής και ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ των δημοσίων οργανισμών και ομάδων ή μεμονωμένων πολιτών, στο οποίο η πολιτεία δεν «ανταγωνίζεται» τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή υπηρεσιών, αλλά, αντίθετα, παρέχει τις υποδομές που θα οδηγήσουν σε ένα ακμάζον περιβάλλον ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Οι πολιτικές ανοιχτών δεδομένων μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής και στην ταχεία ανάπτυξη και προώθηση της ανάπτυξης νέων υπηρεσιών που βασίζονται σε νέους τρόπους συνδυασμού και χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών. Η ανοικτή διακυβέρνηση, μία έννοια που ακόμη είναι σε φάση καθορισμού, αποτελεί μία συλλογή ιδεών ανασχεδιασμού της διακυβέρνησης, γενικότερα, και των δημοκρατικών κυβερνήσεων, ειδικότερα. Μπορεί, να βελτιώσει τις δημοκρατικές συνθήκες και να ενισχύσει την πολιτική «ευφυία» των πολιτών. Αποτελεί συμμετοχικό, αλλά και εκπαιδευτικό εργαλείο, για κάθε σύγχρονη κυβέρνηση.
Τομέας ενδιαφέροντος: Νέες/Ψηφιακές υποδομές, τεχνολογίες και εργαλεία
Έναρξη έργου: 01/08/2023
Λήξη έργου: 31/08/2025
Γεωγραφική Περιοχή: Όλη η Ελλάδα
Φορέας Ευθύνης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Φορέας Υλοποίησης: ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ Α.Ε.
Προϋπολογισμός Ταμείου: 4.216.000 €
Συνολικός Προϋπολογισμός: 5.227.840 €
Απόφαση ένταξης: Απόφαση Ένταξης του Έργου «Ανοικτά δεδομένα και ενίσχυση της συμμετοχικότητας (SUB5)» (Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5190853) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.