SUB5: Εκσυγχρονισμός των υποδομών της ΕΕΚ, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα εργαστηριακά κέντρα.
Άξονας: 3.2 Ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων της εκπαίδευσης και εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
Δράση: 16794 - ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
Έργο: SUB5: Εκσυγχρονισμός των υποδομών της ΕΕΚ, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα εργαστηριακά κέντρα.
Περιγραφή:
Ανανέωση και εκσυγχρονισμός των υποδομών και του εξοπλισμού της ΕΕΚ, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα εργαστηριακά κέντρα της ΔΥΠΑ. Το προτεινόμενο έργο στοχεύει να ανταποκριθεί στα τρέχοντα τεχνολογικά πρότυπα, ενώ παράλληλα να βελτιώσει την ποιότητα των εργαστηριακών μαθημάτων.
Το έργο αφορά στην αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και στην προμήθεια νέου εργαστηριακού εξοπλισμού για τις μονάδες ΕΕΚ των ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ. Γενικότερα, το σύστημα της μαθητείας μέσω της Δράσης 16794: “Ενδυνάμωση του Συστήματος Μαθητείας” ενισχύεται μέσω της επικαιροποίησης των προσφερόμενων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για την αύξηση της συνάφειας με την αγορά εργασίας και της δημιουργίας συστημάτων αξιολόγησης για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της εκπαίδευσης. Τα επικαιροποιημένα αυτά προγράμματα σπουδών αντικατοπτρίζονται στον εξοπλισμό και την οργάνωση των εργαστηρίων που μέσω του παρόντος έργου εκσυγχρονίζονται.
Οι προμήθειες νέου εργαστηριακού εξοπλισμού θα αναβαθμίσουν περαιτέρω την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση της ΔΥΠΑ, θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για αποτελεσματική αντίδραση στην ανεργία και στην αντιμετώπιση ανισορροπιών στην αγορά εργασίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στο να καταστήσει το σύστημα ΕΕΚ της ΔΥΠΑ ένα ελκυστικό εκπαιδευτικό μονοπάτι. Η δράση αφορά στην παροχή του απαιτούμενου εξοπλισμού και εργαλείων που θα βοηθήσουν στην κάλυψη των μετατοπίσεων στη ζήτηση και την προσφορά δεξιοτήτων που αντικατοπτρίζονται στην αδυναμία των εργοδοτών να καλύψουν τις κενές θέσεις τους με άτομα που έχουν τις σωστές δεξιότητες.
Δεδομένου ότι ο γενικός στόχος του Άξονα είναι να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τρέχουσα αναντιστοιχία δεξιοτήτων μεταξύ της ζήτησης από την αγορά εργασίας και του “παραγόμενου προϊόντος” από τις δομές της ΕΕΚ της ΔΥΠΑ, και να δημιουργήσει έναν άμεσο σύνδεσμο μεταξύ προσόντων και θέσεων εργασίας, η συγκεκριμένη δράση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του.
Ο εκσυγχρονισμός του εργαστηριακού εξοπλισμού συντελεί στην εκπαίδευση και κατάρτιση των ωφελούμενων σε σύγχρονα εργαλεία μεθόδους και πρακτικές που βρίσκουν εφαρμογή στην αγορά εργασίας και αυξάνουν την πιθανότητα απασχόλησης μετά την αποφοίτηση.
Η πιθανότητα απασχόλησης αυξάνεται όσο οι γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες των αποφοίτων εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων για νέους εργαζόμενους καταρτισμένους σε θεματικά αντικείμενα, τεχνικές και εξοπλισμό που δεν είναι παρωχημένα αλλά χρησιμοποιούνται σήμερα στην αγορά με έμφαση μάλιστα στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες και στην μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος στο περιβάλλον.
Η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι ένας εκ των παραγόντων που περιλαμβάνεται στους στόχους του παρόντος υποέργου. Για τον σκοπό αυτό, για τον εκσυγχρονισμό, τόσο της κτιριακής υποδομής, όσο και του εργαστηριακού εξοπλισμού δίδεται έμφαση σε παρεμβάσεις που αφορούν στην “πράσινη διάσταση”, στην “Εξοικονόμηση ενέργειας” και στη “Χρήση καθαρής ενέργειας” που σε συνδυασμό με τον προσανατολισμό των αναλυτικών προγραμμάτων / οδηγών κατάρτισης στην ενσωμάτωση “Πράσινων δεξιοτήτων”, θα οδηγήσει σε επαγγέλματα με μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα, σε μια σειρά από ειδικότητες, με ιδιαίτερη έμφαση στις τεχνικές.
Το παρόν υποέργο περιλαμβάνει:
Α) Μελέτη καθορισμού Τεχνικών Προδιαγραφών του εξοπλισμού και των υποδομών των εργαστηρίων των ειδικοτήτων που θα επιλεγούν και Μελέτη εφαρμογής των προδιαγραφών αυτών στα 300 εργαστήρια που θα επιλεγούν προς εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση.
Β) Εφαρμογή των παραπάνω μελετών σε 300 εργαστήρια στην επικράτεια.
Γ) Προμήθεια και εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού.
Επισημαίνεται ότι για λόγους επίτευξης οικονομιών κλίμακας, οργάνωσης χρόνου και απορρόφησης κονδυλίων, η αναβάθμιση των 300 εργαστηρίων θα υλοποιηθεί μέσω προκήρυξης οκτώ (8) διαγωνισμών έργου (ενός ανά Περιφερειακή Διεύθυνση της ΔΥΠΑ) για το Βi και μέσω ενιαίου διαγωνισμού Προμήθειας για το Βii, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4782/2021 και ισχύει.
Έναρξη έργου: 01/07/2022
Λήξη έργου: 31/12/2025
Γεωγραφική Περιοχή: Όλη η Ελλάδα
Φορέας Ευθύνης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Φορέας Υλοποίησης: ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Προϋπολογισμός Ταμείου: 30.000.000 €
Συνολικός Προϋπολογισμός: 37.200.000 €
Απόφαση ένταξης: Ένταξη του Έργου «SUB5: Εκσυγχρονισμός των υποδομών της ΕΕΚ, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα εργαστηριακά κέντρα – Δράση 16794» (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5166506) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.