Πολιτιστική Εγνατία Οδός
Άξονας: 4.6 Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας
Δράση: 4.6.16 (16485) Δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών
Έργο: Πολιτιστική Εγνατία Οδός
Περιγραφή:
Αντικείμενο του έργου είναι ο σχεδιασμός μιας πολιτιστικής διαδρομής περιήγησης στη Βόρεια Ελλάδα, στο ίχνος της αρχαίας Εγνατίας Οδού, μιας οδού με ζωή από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια, η οποία, συνδέοντας την Αδριατική με τον Εύξεινο, αποτέλεσε γέφυρα Ανατολής και Δύσης και αναβίωσε στις μέρες μας ως σύγχρονος οδικός άξονας διασχίζοντας την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Η προτεινόμενη πολιτιστική διαδρομή θα έχει διαχρονικό χαρακτήρα, ταξιδεύοντας τον επισκέπτη στο χώρο και το χρόνο και αναδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο της αρχαίας Εγνατίας για την οικιστική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη των περιοχών του βορειοελλαδικού χώρου. Ορισμένα από τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος που θα επιλεγούν ως βασικοί σταθμοί της διαδρομής είτε συνιστούν ήδη δημοφιλείς προορισμούς, είτε έχουν δυναμική ποιοτικής τουριστικής αξιοποίησης.
Το παρόν έργο περιλαμβάνει δύο (2) Υποέργα:
Υπ.1: Πολιτιστική Εγνατία Οδός.
Στο πλαίσιο του έργου θα τεκμηριωθούν:
- Το ίχνος της ίδιας της αρχαίας οδού.
- Επιλεγμένα μνημεία-αρχαιολογικοί χώροι διαφόρων χρονολογικών περιόδων που εντοπίζονται στην πορεία της και σχετίζονται διαχρονικά με τη χρήση της.
- Κάποια επιπλέον μνημεία-αρχαιολογικοί χώροι που συνέχονται με τη σύγχρονη Εγνατία.
Ταυτόχρονα, θα επισημανθούν ενδεικτικά και κάποιες βασικές πληροφορίες που αφορούν στο νεότερο και σύγχρονο πολιτισμό εμπλουτίζοντας την εμπειρία των επισκεπτών (λ.χ. μουσειακές συλλογές, λαϊκά δρώμενα, φεστιβάλ, εικαστικές και θεατρικές εκδηλώσεις).
Ως σταθμοί της διαδρομής αναφέρονται ενδεικτικά οι εξής θέσεις:
- Θέσεις στην πορεία της αρχαίας Εγνατίας οδού: Τραϊανούπολη, Ζώνη, Φέρες, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Μαξιμιανούπολη, Αναστασιούπολη, μνημεία Ξάνθης, μνημεία Καβάλας, Φίλιπποι, μνημεία Δράμας, Αμφίπολη, μνημεία Σερρών, μνημεία Θεσσαλονίκης, Ρεντίνα, Απολλωνία, Πέλλα, μνημεία Έδεσσας, μνημεία Γιαννιτσών, μνημεία Φλώρινας, οχυρό Κάλε, Μνημεία Πρεσπών.
- Θέσεις πέριξ του άξονα της σύγχρονης Εγνατίας: Μνημεία Βέροιας, Αιγές (Βεργίνα), Μίεζα, Σιάτιστα, μνημεία Κοζάνης, μνημεία Καστοριάς, γεφύρια περιοχής Γρεβενών, μνημεία Ιωαννίνων, Δωδώνη, Φωτική, Κάστρο Ηγουμενίτσας, ιστορικός χώρος Σουλίου.
Τι περιλαμβάνει το Υπ.1:
- Καταγραφή και επιστημονική τεκμηρίωση της πολιτιστικής διαδρομής (με παράλληλη συλλογή χαρτογραφικών δεδομένων, φωτογραφιών, ιστορικών και αρχαιολογικών πληροφοριών κλπ) και σύνταξη των σχετικών, με τη διαδρομή και τα μνημεία της, κειμένων για την παραγωγή του υλικού πληροφόρησης (οδηγού, πινακίδων και ιστοσελίδας).
- Υλοποίηση όπου δεν έχουν ήδη γίνει ή προβλεφθεί στο πλαίσιο άλλων έργων-επιτόπιες σημειακές και ήπιες παρεμβάσεις ευπρεπισμού-ανάδειξης σε επιλεγμένους χώρους των μνημείων της διαδρομής (πχ. καθαρισμοί, διαμορφώσεις, βελτιώσεις περιφράξεων κτλ), όπου αυτές είναι απαραίτητες για την ασφαλή περιήγηση και την ενημέρωση των επισκεπτών.
- Παραγωγή ενημερωτικού υλικού (π.χ. οδηγού σε έντυπη μορφή και e-book) για τη διαδρομή σε ελληνικά και αγγλικά.
- Γραφιστικές υπηρεσίες, επιμέλεια κειμένων, μεταφράσεις κ.λπ.
- Δράσεις ενημέρωσης του κοινού (π.χ. ημερίδα).
- Σχεδιασμό-κατασκευή ιστοσελίδας για την δημοσιότητα-προβολή της συγκεκριμένης πολιτιστικής διαδρομής.
Υπ.2: Προμήθεια και εγκατάσταση πινακίδων.
- Προμήθεια και εγκατάσταση πινακίδων σήμανσης-ενημέρωσης & πινακίδων πληροφόρησης σε επιλεγμένα σημεία της διαδρομής, στα ελληνικά, στα αγγλικά και σε Braille.
Τομέας ενδιαφέροντος: Πολιτισμός (Κλασικός)
Έναρξη έργου: 15/02/2022
Λήξη έργου: 31/12/2025
Γεωγραφική Περιοχή: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Αττικής
Φορέας Ευθύνης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Φορέας Υλοποίησης: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Προϋπολογισμός Ταμείου: 429.231 €
Συνολικός Προϋπολογισμός: 500.000 €
Απόφαση ένταξης: Απόφαση Ένταξης του Έργου με τίτλο «Πολιτιστική Εγνατία οδός»(κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5150091) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.