Ψηφιακά έργα «έξυπνης πόλης» στον Δήμο Αθηναίων
Την ένταξη του έργου «Δήμος Αθηναίων – Ελληνικές έξυπνες πόλεις: Επενδύσεις σε υποδομές και συστήματα SSC για ένα βιώσιμο & πράσινο αστικό μέλλον» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 19.800.000 €, ανακοίνωσαν από κοινού το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο Δήμος Αθηναίων.
Το έργο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της δράσης «Έξυπνες πόλεις» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGeneration EU.
Περιλαμβάνει 8 υποέργα/ψηφιακά προγράμματα τα οποία αφορούν στο σύνολο της λειτουργίας της πόλης και στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επαγγελματιών, σε τομείς όπως η καθαριότητα, η λειτουργία των σχολικών μονάδων, η αστυνόμευση στο εμπορικό τρίγωνο κ.ά:
- Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Παρακολούθησης Υποδομών Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων
- Ψηφιακό Εποπτικό Κέντρο Επιχειρήσεων
- Ψηφιακές Υπηρεσίες Έξυπνης Γειτονιάς
- Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Μικροκινητικότητας και Σταθμών Φόρτισης
- Προσωποποιημένος Πολιτο-κεντρικός «Πανόπτης» πόλης
- Αναβάθμιση Δικτυακών Υποδομών Υπερ-υψηλών ταχυτήτων και Υποδομών Disaster Recovery
- Ολοκληρωμένο Σύστημα Εξοικονόμησης Πόρων Σχολικών Κτιρίων και Υποδομών
- Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Πρόσβασης Οχημάτων και Αστυνόμευσης στο Εμπορικό Τρίγωνο και σε πεζόδρομους της Αθήνας
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε την αναλυτική ανακοίνωση https://mindigital.gr/archives/4852
Η δράση «Έξυπνες πόλεις» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα2.0, συνολικού προϋπολογισμού 90.000.000 €, στοχεύει στο σταδιακό μετασχηματισμό κύριων ελληνικών πόλεων σε «έξυπνες πόλεις» μέσω της ανάπτυξης νέων υποδομών, ψηφιακών πλατφορμών και πληροφοριακών συστημάτων. Οι λύσεις έξυπνης πόλης επιτρέπουν στις πόλεις να χρησιμοποιούν την τεχνολογία, τις πληροφορίες και τα ανοιχτά δεδομένα για τη βελτίωση των αστικών υποδομών και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, αλλά και για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης με γνώμονα την κοινότητα.
Στο πλαίσιο της δράσης προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν 17 Δήμοι της χώρας, (16 δήμοι με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και ο Δήμος Τρικκαίων, ως πρότυπο «έξυπνου Δήμου») με σκοπό την ανάδειξη δημοτικών μοντέλων έξυπνων πόλεων για τους υπόλοιπους Δήμους, με τη λογική των γενικών σχεδίων υλοποίησης.
Οι 17 Δήμοι είναι οι ακόλουθοι: Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Ηρακλείου, Πειραιώς, Λαρισαίων, Βόλου, Περιστερίου, Ρόδου, Ιωαννίνων, Χανίων, Αχαρνών, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Χαλκιδαίων, Κορδελιού – Ευόσμου, Καλλιθέας και Τρικκαίων.