SUB.1 Μετασχηματισμός των συμβατικών ΠΣ και του εκπαιδευτικό περιεχομένου σε υλικό ανοιχτού κώδικα
Άξονας: 3.2 Ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων της εκπαίδευσης και εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
Δράση: 16676 - ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Έργο: SUB.1 Μετασχηματισμός των συμβατικών ΠΣ και του εκπαιδευτικό περιεχομένου σε υλικό ανοιχτού κώδικα
Περιγραφή:
Το έργο αφορά τον μετασχηματισμό των συμβατικών Προγραμμάτων Σπουδών και του εκπαιδευτικού περιεχομένου σε εκπαιδευτικό περιεχόμενο ανοιχτού κώδικα, το οποίο θα είναι διαδραστικό και θα είναι προσβάσιμο σε όλους. Το ψηφιακό περιεχόμενο θα ενταχθεί σε διαδικτυακό ψηφιακό περιβάλλον στο πλαίσιο του έργου, το οποίο θα διαθέτει δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, δυναμικής ενημέρωσης και θα συνεργεί με τις κοινότητες των εκπαιδευτικών.
Το εκπαιδευτικό υλικό Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πόρων – ΑΕΠ (Open Educational Resources – OER) και το αντίστοιχο αποθετήριό τους, που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου, θα επιτρέψουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ εθνικών και διεθνών συστημάτων. Επιπρόσθετα, οι κοινότητες των εκπαιδευτικών, σε περιφερειακό, τοπικό ή ακόμα και σχολικό επίπεδο, θα μπορούν να συνθέτουν εξατομικευμένες μαθησιακές διαδικασίες, βασιζόμενες στα μαθησιακά αποτελέσματα των Προγραμμάτων Σπουδών και το αντίστοιχο ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο (OER).
Ανοιχτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι (ΑΕΠ)
Σύμφωνα με την UNESCO, οι Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι – ΑΕΠ (Open Educational Resources – OER) αποτελούν διδακτικό, μαθησιακό και ερευνητικό υλικό σε οποιαδήποτε μορφή, ψηφιακή ή μη, που είναι κοινό κτήμα όλων ή που διατίθεται με ανοικτές άδειες οι οποίες επιτρέπουν τη χωρίς κόστος πρόσβαση, χρήση, προσαρμογή και αναδιανομή από άλλους, χωρίς ή με ορισμένους περιορισμούς.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), οι ανοιχτοί εκπαιδευτικοί πόροι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους που συνδέεται με την παραγωγή και τη διανομή διδακτικού υλικού στα πρωτοβάθμια και στα δευτεροβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Εκπαιδευτικά σενάρια (Educational Scenario – ES)
Ένα εκπαιδευτικό σενάριο (Educational Scenario – ES) αποτελεί ένα δομημένο σχέδιο, το οποίο περιγράφει ένα σύνολο δραστηριοτήτων, εργαλείων και πόρων που αξιοποιούνται συνεκτικά στο πλαίσιο της μαθησιακής διαδικασίας. Καθορίζει το περιεχόμενο της διδακτικής εμπειρίας π.χ. μαθησιακά αποτελέσματα, διδακτική πλαισίωση/μεθοδολογία κ.λπ. και παρέχει τη ροή/σειρά των μαθησιακών δραστηριοτήτων και του μαθησιακού υλικού κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης μαθησιακής διαδικασίας.
Ανάλογα με τα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα κάθε εκπαιδευτικού σεναρίου, χρησιμοποιούνται ποικίλες εκπαιδευτικές μέθοδοι, οι οποίες με τη σειρά τους καθορίζουν τη ροή των δραστηριοτήτων, τα κατάλληλα εργαλεία και πόρους/υλικό, καθώς και τον ρόλο του/της εκπαιδευτικού και των μαθητών/τριών.
Το έργο εντάσσεται στη Δράση «Ψηφιακός μετασχηματισμός και ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης» (Digital transformation and digitalization of education), η οποία χρηματοδοτείται από το Ταμείο ανάκαμψης. Η Δράση επικεντρώνεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης όσον αφορά το περιεχόμενο, τις υποδομές και τις υπηρεσίες, η οποία αποτελεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική μεταρρυθμίσεων για τον μετασχηματισμό των Προγραμμάτων Σπουδών, για τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών και την παρακολούθηση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων. Απώτερος στόχος είναι να συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση ενός ψηφιακού εκπαιδευτικού μοντέλου στην Ελλάδα χωρίς αποκλεισμούς, το οποίο μακροπρόθεσμα αποτελεί προϋπόθεση για την οικοδόμηση μιας ανθεκτικής, εξωστρεφούς ελληνικής οικονομίας. Στη βάση των θεμελίων της Στρατηγικής Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα 2020-23, στόχος αποτελεί η χρήση και επαναχρησιμοποίηση λύσεων που έχουν δοκιμαστεί σε παγκόσμια κλίμακα και η συμμετοχή στην παγκόσμια προσπάθεια για μεγιστοποίηση της καινοτομίας μέσω της ανταλλαγής γνώσεων και δεξιοτήτων. Η Δράση θα αντιμετωπίσει τέτοιες προκλήσεις μέσω των παρακάτω συνιστωσών:
1: Ψηφιακό περιεχόμενο στα σχολεία
2: Ψηφιακός εξοπλισμός στα σχολεία
3: Επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών στα σχολεία
4: Ψηφιακές Υπηρεσίες σε Σχολεία και Πανεπιστήμια.
Έναρξη έργου: 15/06/2022
Λήξη έργου: 31/12/2025
Γεωγραφική Περιοχή: Όλη η Ελλάδα
Φορέας Ευθύνης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Φορέας Υλοποίησης: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Προϋπολογισμός Ταμείου: 44.407.179 €
Συνολικός Προϋπολογισμός: 54.524.816 €
Απόφαση ένταξης: Ένταξη του Έργου «Sub.1 Μετασχηματισμός των συμβατικών προγραμμάτων σπουδών και του εκπαιδευτικού περιεχομένου σε ανοιχτού κώδικα, διαδραστικά ψηφιακά περιβάλλοντα, προσπελάσιμα από όλους με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη, πρόβλεψη για δυναμική αναβάθμιση και δυνατότητες για ανάπτυξη συνεργειών με κοινότητες εκπαιδευτικών / Development of Digital Content in Schools» κωδ. ΟΠΣ ΤΑ 5174140 – Δράση 16676 στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.