Βελτίωση Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας
Άξονας: 3.3 Ενίσχυση της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος υγείας
Δράση: 3.3.1 (16756) ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ (ΚΕΤΕΚΝΥ, ΟΔIΠΥ)
Έργο: Βελτίωση Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας
Περιγραφή:
Αντικείμενο του έργου είναι η μεταρρύθμισης η οποία αναφέρεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή μιας σειράς δράσεων και πρωτοβουλιών με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στην Ελλάδα και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει οργανωμένη και εστιασμένη προσπάθεια για την εφαρμογή συστηματικών διαδικασιών για τη διασφάλιση και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο ελληνικό σύστημα υγείας. Απαιτείται οργανωμένη και εστιασμένη προσπάθεια για την εφαρμογή συστηματικών διαδικασιών για τη διασφάλιση και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο ελληνικό σύστημα υγείας.
Στόχος της μεταρρύθμισης είναι:
• Ανάπτυξη μεθοδολογικού πλαισίου για την ανάπτυξη, την εφαρμογή και την αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.
• Ανάπτυξη και εφαρμογή προτύπων ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.
• Θέσπιση ενός κοινού πλαισίου αξιολόγησης της ποιότητας βάσει των προτύπων ποιότητας για την αξιολόγηση της απόδοσης των υπηρεσιών υγείας.
Οι Δράσεις που θα υλοποιηθούν είναι οι εξής:
1. Δράσεις για την ενδυνάμωση του Ανθρώπινου Δυναμικού στον τομέα της Υγείας για την επιτυχή υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγείας και συγκεκριμένα:
• Ανάπτυξη ενός Οδικού Χάρτη (Roadmap),
• Εργαστήρια εκπαίδευσης των στελεχών του Οργανισμού, του Υπουργείου Υγείας κ.α.,
• Διεξαγωγή ημερίδων με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών (επαγγελματιών υγείας, στελεχών του ΥΥ, μελών επιστημονικών οργανώσεων κ.λπ.).
2. Δημιουργία Εθνικού Χάρτη Υγείας που στοχεύει στη χαρτογράφηση της πλευράς της «προσφοράς» και «ζήτησης» του συστήματος υγείας τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Θα υλοποιηθεί μέσα από:
• την ανάπτυξη ενός νέου πληροφοριακού συστήματος για τη συλλογή, ανάλυση και παρακολούθηση των δεδομένων προσφοράς και ζήτησης για υπηρεσίες υγείας, με διασύνδεση και αξιοποίηση του υφιστάμενου συστήματος διαχείρισης και επιχειρηματικής ευφυΐας του Υπουργείου Υγείας (NHS-Bi Health),
• την ανάπτυξη στρατηγικού πλαισίου, πολιτικών και συστάσεων για την αναδιοργάνωση του νοσοκομειακού τομέα, τη γεφύρωση των υφιστάμενων κενών στις υγειονομικές υπηρεσίες για την παροχή καθολικής κάλυψης των αναγκών υγείας και τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
3. Ανάπτυξη Εθνικών Προτύπων, Διαδικασιών, Πολιτικών και Δεικτών Ποιότητας και Ασφάλειας των Υπηρεσιών Υγείας.
4. Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης της Ποιότητας (ΚΠΑ):
• Προσδιορισμός των περιοχών του φάσματος αξιολόγησης και ανάπτυξη των κριτηρίων αξιολόγησης και των αντίστοιχων βασικών δεικτών απόδοσης (KPIs) βάσει των προτύπων (σημείο 3) και αρχική ανάπτυξη σχεδίου του ΚΠΑ
• Πιλοτική εφαρμογή του ΚΠΑ και των δεικτών απόδοσης (Key Performance Indicators, KPIs) και οριστικοποίηση και δημοσίευση του ΚΠΑ.
• Διασφάλιση της εγκυρότητας της αναφοράς των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των μονάδων υγείας βάσει του ΚΠΑ και ανάπτυξη του πλαισίου επιθεώρησης.
• Εκπαίδευση και πιστοποίηση των αξιολογητών της συμμόρφωσης των μονάδων υγείας στα πρότυπα ποιότητας.
Συνολικά, στόχος του έργου είναι η βελτίωση του υγειονομικού συστήματος στην Ελλάδα μέσω της εφαρμογής συστηματικών προσεγγίσεων για την αξιολόγηση και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και η δημιουργία ενός πλαισίου που θα υποστηρίζει τους στόχους της Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία.
Τομέας ενδιαφέροντος: Υγεία
Έναρξη έργου: 04/07/2022
Λήξη έργου: 30/06/2025
Γεωγραφική Περιοχή: Όλη η Ελλάδα
Φορέας Ευθύνης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Φορέας Υλοποίησης: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Προϋπολογισμός Ταμείου: 2.500.100 €
Συνολικός Προϋπολογισμός: 3.100.124 €
Απόφαση ένταξης: Απόφαση Ένταξης του Έργου με τίτλο «Βελτίωση Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας» (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5180919) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.