Υποέργο 2 - Σχολική επαγγελματική καθοδήγηση με τη χρήση μηχανικής μάθησης
Άξονας: 3.2 Ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων της εκπαίδευσης και εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
Δράση: 16676 - ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Έργο: Υποέργο 2 - Σχολική επαγγελματική καθοδήγηση με τη χρήση μηχανικής μάθησης
Περιγραφή:
Η γνώση, οι δεξιότητες, η υγεία, τα προσόντα και άλλα έμφυτα ή επίκτητα χαρακτηριστικά κάθε ατόμου αποτελούν τα συστατικά στοιχεία του «ανθρώπινου κεφαλαίου» και προσδιορίζουν το επίπεδο παραγωγικότητας τόσο των ιδίων των ατόμων όσο και της κοινωνίας συνολικά. Η βελτίωση του αποθέματος του ανθρώπινου κεφαλαίου συνοδεύεται από υψηλότερες ιδιωτικές και κοινωνικές αποδόσεις και βελτιώνει τα επίπεδα της κοινωνικής αποτελεσματικότητας. Τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση των βέλτιστων εκπαιδευτικών πολιτικών σχετικά με την συσσώρευση ανθρώπινου κεφαλαίου και των επιπτώσεων που αυτές οι πολιτικές έχουν σε επίπεδο κοινωνικών και οικονομικών αποτελεσμάτων έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων στους τομείς των οικονομικών και της ψυχολογίας. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος στη διαδικασία σχηματισμού ανθρώπινου κεφαλαίου και οι εξειδικευμένοι μηχανισμοί μέσω των οποίων η εκπαίδευση, ειδικά σε πρώιμα στάδια, επηρεάζει τη μελλοντική παραγωγικότητα είναι καίριας σημασίας. Βασική επιδίωξη ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος εκπαίδευσης είναι μεταξύ άλλων και η βέλτιστη προετοιμασία ατόμων με διαφορετικά χαρακτηριστικά, προσόντα, και δεξιότητες, για μελλοντικές θέσεις εργασίας, με σκοπό τον περιορισμό της αβεβαιότητας και τη μεγιστοποίηση της επένδυσης σε εκπαίδευση σε όρους παραγωγικότητας.
Η προτεινόμενη παρέμβαση αποσκοπεί στο να αναπτύξει α) μια θεματική πλατφόρμα καθώς και β) μια κεντρική πληροφοριακή υποδομή που θα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνικές στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνη, με στόχο την υποβοήθηση της παροχής συμβουλευτικής επαγγελματικής σταδιοδρομίας στο σχολείο. Περιλαμβάνει τα ακόλουθα διακριτά πακέτα εργασίες:
– ΠΕ1. Μελέτη διεθνούς state-of-the-art, μελέτη υφιστάμενης κατάστασης σε σχέση με τα ζητήματα επαγγελματικού προσανατολισμού στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, σύνταξη θεωρητικού μοντέλου για την αναγνώριση κλίσεων και δεξιοτήτων.
– ΠΕ2. Διοικητική προετοιμασία – συντονισμός εμπλεκόμενων φορέων (μνημόνια συνεργασίας, θέματα GDPR, κ.α.) σε σχέση με αξιοποίηση εθνικών datasets (myschool, ΕΛΣΤΑΤ, στοιχεία ΟΑΕΔ, κλπ.).
– ΠΕ3. Ανάπτυξη θεματικού μοντέλου (ερωτηματολόγια, δραστηριότητες, κλπ.) σταθμισμένου ανάλογα με τις διαθέσιμες εκπαιδευτικές βαθμίδες (προσχολική και σχολική εκπαίδευση, δευτεροβάθμια εκπαίδευση και επαγγελματική εκπαίδευση), με βάση το θεωρητικό πλαίσιο που θα μελετηθεί στο ΠΕ1.
– ΠΕ4. Σχεδίαση, ανάπτυξη και επικαιροποίηση (σε κύκλους εφαρμογής) www πλατφόρμας για τη φιλοξενία των θεματικών ερωτηματολογίων.
– ΠΕ5. Διερεύνηση για την διάθεση κι αξιοποίηση datasets άλλων φορέων (στοιχεία πανελλαδικών εξετάσεων, OΑΕΔ, ΕΛΣΤΑΤ, κλπ) πέραν αυτών του myschool – περιλαμβάνει καθαρισμό και κανονικοποίηση των εν λόγω δεδομένων.
– ΠΕ6. Σχεδίαση και ανάπτυξη αποθήκης δεδομένων για τη φιλοξενία και κατάλληλη μοντελοποίηση (ενδεικτικά, κύβοι OLAP) των δεδομένων που θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης.
– ΠΕ7. Ανάπτυξη περιγραφικών (descriptive analytics) κ.α. δεικτών με βάση τα στοιχεία της αποθήκης δεδομένων.
– ΠΕ8. Μελέτη, σχεδίαση και υλοποίηση μοντέλων μηχανικής μάθησης με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, με έμφαση σε θέματα διερεύνησης/αποτύπωσης του μαθητικού προφίλ.
– ΠΕ9. Επιχειρησιακή αξιοποίηση των διαμορφωμένων ερωτηματολογίων (σε κύκλους που θα καθοριστούν από τους χρονισμούς του έργου σε σχέση με το εύρος του σχολικού έτους και τις διακριτές βαθμίδες φοίτησης)
– ΠΕ10. Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της αξιοποίησης των ερωτηματολογίων, σε κάθε κύκλο εφαρμογής.
– ΠΕ11. Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για τους φορείς εφαρμογής (δομές της εκπαίδευσης) των αποτελεσμάτων του έργου
– ΠΕ12. Τελική μελέτη αξιολόγησης και αξιοποίησης του έργου (προτάσεις για μεσομακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου, στο πλαίσιο υποβοήθησης στη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής.
Έναρξη έργου: 01/09/2022
Λήξη έργου: 31/07/2025
Γεωγραφική Περιοχή: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης
Φορέας Ευθύνης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Φορέας Υλοποίησης: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΕΚΔΟΣΕΩΝ - ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ (ΙΤΥΕ)
Προϋπολογισμός Ταμείου: 2.426.690 €
Συνολικός Προϋπολογισμός: 3.009.096 €
Απόφαση ένταξης: Ένταξη του Έργου «SUB.2 Σχολική Επαγγελματική Καθοδήγηση με τη Xρήση Μηχανικής Μάθησης / School Vocational Guidance Using Machine Learning Techniques» (Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5180856)στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.