Δράσεις Αντιμετώπισης των μακροπρόθεσμων συνεπειών της Πανδημίας COVID-19 (long COVID-effect) στην Ψυχική Υγεία
Άξονας: 3.3 Ενίσχυση της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος υγείας
Δράση: 3.3.4 (16820) ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Έργο: Δράσεις Αντιμετώπισης των μακροπρόθεσμων συνεπειών της Πανδημίας COVID-19 (long COVID-effect) στην Ψυχική Υγεία
Περιγραφή:
Αντικείμενο του έργου είναι η υλοποίηση δράσεων αντιμετώπισης των μακροπρόθεσμων συνεπειών της πανδημίας COVID-19 (long COVID-Effect), στην Ψυχική Υγεία.
Τι περιλαμβάνουν οι Δράσεις:
• Τη συνέχιση και επέκταση της Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, για τον COVID 19, για διάστημα δύο (2) ετών επιπλέον. Η Γραμμή λειτουργεί επιτυχημένα από το 2020, ενεργοποιήθηκε από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ (Α’ Παν/κή Ψυχιατρική Κλινική), το Χαμόγελο του Παιδιού και την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ. Έως σήμερα, η γραμμή έχει δεχτεί πάνω από 400.000 κλήσεις, παρέχοντας πολύτιμες υπηρεσίες στον πληθυσμό της χώρας.
• Τη συνέχιση και επέκταση του Προγράμματος Ψυχολογικής Υποστήριξης «Κανένας Μόνος στην Πανδημία» για διάστημα δύο (2) ετών. Το πρόγραμμα θεσμοθετήθηκε το 2021 και αφορά την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης μέσω διαδικτύου, με δωρεάν παραχώρηση tablet, αλλά και δια ζώσης, στο προσωπικό των νοσοκομείων, τους νοσούντες με κορονοϊό, τους οικείους τους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Στο πλαίσιο του προγράμματος, συνολικά έχουν υποστηριχθεί 7.367 άτομα. Πραγματοποιήθηκαν 9.668 τηλεσυνεδρίες και 206 τηλεκπαιδεύσεις-ψυχοεκπαιδεύσεις και 56 τηλεσυναντήσεις ευαισθητοποίησης προσωπικού μονάδων υγείας με 2.955 συμμετέχοντες.
Ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για την υποστήριξη ειδικών ομάδων του πληθυσμού, όπως:
• Τα ΑμεΑ, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, και άτομα από ευάλωτες ομάδες, που παρουσιάζουν, κατά σειρά συχνότητας συμπτωμάτων, άγχος γενικά, άγχος για την υγεία τους, απομόνωση, συναισθηματική εξάντληση, προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, διαταραχές ύπνου, μοναξιά, και ευερεθιστότητα.
• Το προσωπικό των νοσοκομείων, που παρουσιάζει κατά σειρά συχνότητας συμπτωμάτων, άγχος γενικά, άγχος για την υγεία τους, ζητήματα διαπροσωπικών σχέσεων, συναισθηματική εξάντληση, burnout, ευερεθιστότητα, ματαίωση και διαταραχές ύπνου.
Στόχος του έργου είναι κάθε πολίτης να έχει τη δυνατότητα να λάβει συμβουλευτική υποστήριξη από εξειδικευμένους επαγγελματίες για κάθε θέμα που αφορά την ψυχική του υγεία, ξεπερνώντας γεωγραφικές ή άλλου είδους αδυναμίες, με ιδιαίτερη έμφαση στις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική υγεία του πληθυσμού (long COVID-effect).
Τομέας ενδιαφέροντος: Υγεία
Έναρξη έργου: 01/06/2022
Λήξη έργου: 30/09/2024
Γεωγραφική Περιοχή: Όλη η Ελλάδα
Φορέας Ευθύνης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Φορέας Υλοποίησης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Προϋπολογισμός Ταμείου: 1.695.448 €
Συνολικός Προϋπολογισμός: 1.912.222 €
Απόφαση ένταξης: Απόφαση Ένταξης του Έργου με τίτλο «Δράσεις αντιμετώπισης των μακροπρόθεσμων συνεπειών της πανδημίας COVID-19 (long COVID-effect) στην Ψυχική Υγεία» (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5165233) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.