Ανάπτυξη Αυτόνομων Ρομποτικών Συστημάτων
Άξονας: 4.5 Προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας
Δράση: 4.5.4 (16618) Ενίσχυση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας
Έργο: Ανάπτυξη Αυτόνομων Ρομποτικών Συστημάτων
Περιγραφή:
Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη Αυτόνομων Ρομποτικών Συστημάτων, η οποία θα υλοποιηθεί από τη Μονάδα Ρομποτικής του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».
Το πρόγραμμα θα εστιάσει τόσο στη βασική όσο και στην εφαρμοσμένη έρευνα, διασφαλίζοντας τη στενή διασύνδεση της Μονάδας με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα.
Τι περιλαμβάνει το έργο:
1. Ρομποτική για Ασφάλεια και Διάσωση (Safety & Security Robotics).
Αυτόνομα ρομποτικά συστήματα με χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης:
• Εναέρια Ρομποτικά Συστήματα (UAVs): Αυτόνομα εναέρια συστήματα για ασφάλεια, επίβλεψη, συλλογή πληροφοριών, πρώτες βοήθειες σε απομακρυσμένες περιοχές κ.λπ.
• Επίγεια Ρομποτικά Συστήματα (UGVs): Ρομποτικά οχήματα με βραχίονες, οχήματα για αποστολές ανίχνευσης επικίνδυνων ουσιών, ανεύρεσης-αναγνώρισης, και διαχείρισης συμβάντων.
• Θαλάσσια Ρομποτικά Συστήματα (UUVs): Αναβάθμιση τηλεχειριζόμενων υποβρύχιων οχημάτων, ανάπτυξη αυτόνομων υποβρύχιων ή σκαφών για θαλάσσια έρευνα, για συλλογή πληροφοριών, επιθεώρηση υποδομών.
• Μη-επανδρωμένα Αεροχήματα (Drones): Σχεδιασμός και υλοποίηση εφαρμοσμένης έρευνας για ενίσχυση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας και παραγωγή νέας.
2. Ρομποτική Εξωτερικού Πεδίου (Field Robotics).
Έρευνα και ανάπτυξη ευφυών ρομποτικών συστημάτων για τη:
• Γεωργία: Παρακολούθηση καλλιεργειών, αυτοματοποίηση συγκομιδής και βελτιστοποίηση αποδόσεων και ποιότητας.
• Ναυτιλία: Επιθεώρηση και συντήρηση πλοίων, υποστήριξη αλιείας, παρακολούθηση ιχθυοτροφείων, υποθαλάσσιας πανίδας και βυθού, χαρτογράφηση και αναζήτηση υποθαλάσσιων αρχαιοτήτων και επιτήρηση θαλάσσης.
• Logistics και Μεταφορές: Ρομποτική για εργασίες φόρτωσης και μεταφοράς σε αποθήκες, λιμένες και αεροδρόμια, ταξινόμηση αγαθών, πιστοποίηση αποθεμάτων. Διανομή υλικών, δειγμάτων, και φαγητού σε νοσοκομεία κ.λπ.
• Κατασκευαστική Βιομηχανία: Επιθεώρηση κτηρίων και εγκαταστάσεων με χρήση επίγειων, θαλάσσιων, ή εναέριων ρομπότ, τριδιάστατη εκτύπωση κτηρίων, εκτέλεση κοπιαστικών εργασιών, βελτίωση της ακρίβειας κατασκευών, αύξηση της παραγωγικότητας.
3. Ρομποτική Υγείας και Κοινωνική Ρομποτική (Health and Social Robotics).
Ανάπτυξη καινοτομικών τεχνολογιών και ευφυών ρομποτικών συστημάτων σε:
• Χειρουργική και Επεμβατική Ρομποτική: Ρομποτικά συστήματα για βοήθεια και εκπαίδευση ιατρών σε επεμβάσεις. Τηλε-χειρουργική ρομποτική για απομακρυσμένες τοποθεσίες. Προσθετική ρομποτική.
• Κινησιακά και Γνωσιακά Υποστηρικτική Ρομποτική: Ρομποτικοί βοηθοί με προηγμένες δυνατότητες αντίληψης και αλληλεπίδρασης για φροντίδα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ρομποτικής περίθαλψης για κινητικότητα και γνωσιακή βοήθεια ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ.
• Κοινωνικά Υποστηρικτική Ρομποτική: Ενίσχυση των επικοινωνιακών και μαθησιακών δεξιοτήτων σε παιδιά με ειδικές ανάγκες μέσω αλληλεπίδρασης με ρομπότ, ρομποτικοί οδηγοί επισκεπτών σε μουσεία και αεροδρόμια κ.λπ.
4. Ανάπτυξη Ερευνητικών Εγκαταστάσεων.
Εργαστηριακές εγκαταστάσεις για τις τρεις κατευθύνσεις με στόχο την εσωτερική ανάπτυξη, τον πειραματισμό και τη δοκιμή ρομποτικών συστημάτων σε συνδυασμό με εξειδικευμένο λογισμικό. Ανάπτυξη Makerspace για παραγωγή σύνθετων συστημάτων ρομποτικής, που θα εξυπηρετούν όλες τις εσωτερικές κατευθύνσεις. H Μονάδα θα αναπτύσσει τεχνολογίες ευφυών ρομποτικών συστημάτων, οι οποίες θα εφαρμοστούν έως το επίπεδο πειραματικών πρωτοτύπων, ώστε μετά το πέρας του έργου να χρησιμοποιηθούν από τη βιομηχανία με στόχο την εγχώρια και διεθνή αγορά. Τα εργαστήρια της και το Makerspace θα έχουν σημαντική επίδραση σε όλο το ελληνικό οικοσύστημα Ρομποτικής, επιτρέποντας σε βιομηχανικούς φορείς, ακαδημαϊκές ομάδες και ερευνητές να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις για τη δοκιμή πρωτοτύπων και την εκτέλεση ερευνητικών δράσεων.
Στόχος του έργου είναι η βασική και εφαρμοσμένη έρευνα σε τρείς ευρείες κατευθύνσεις των Αυτόνομων Ρομποτικών Συστημάτων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και η ανάπτυξη υποστηρικτικών ερευνητικών εγκαταστάσεων (Εργαστήρια και Makerspace).
Τομέας ενδιαφέροντος: Έρευνα – Καινοτομία
Έναρξη έργου: 01/01/2023
Λήξη έργου: 31/12/2025
Γεωγραφική Περιοχή: Όλη η Ελλάδα
Φορέας Ευθύνης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Φορέας Υλοποίησης: ΑΘΗΝΑ ΕΡΕΥΝ. ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓ. ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ & ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Προϋπολογισμός Ταμείου: 3.677.685 €
Συνολικός Προϋπολογισμός: 4.179.188 €
Απόφαση ένταξης: Απόφαση Ένταξης του Έργου «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ» (Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5200632), της Δράσης 16618, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας