Δράσεις προώθησης των ελληνικών πολιτιστικών εξαγωγών και ενίσχυση της ελληνικής πολιτιστικής επωνυμίας από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Άξονας: 4.6 Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας
Δράση: 4.6.9 (16293) Ο πολιτισμός ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης
Έργο: Δράσεις προώθησης των ελληνικών πολιτιστικών εξαγωγών και ενίσχυση της ελληνικής πολιτιστικής επωνυμίας από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Περιγραφή:
Αντικείμενο του έργου είναι η υλοποίηση στοχευμένων δράσεων προώθησης των ελληνικών πολιτιστικών εξαγωγών και ενίσχυσης της ελληνικής πολιτιστικής επωνυμίας από το ΕΜΣΤ.
Στο πλαίσιο του έργου, θα υλοποιηθούν τα εξής Πακέτα Εργασίας και Δράσεις:
ΠΕ1: Διαχείριση και Συντονισμός Έργου.
Αφορά στον Συντονισμό, Παρακολούθηση, Διοικητική και Οικονομική Διαχείριση καθώς και Επιστημονική υποστήριξη του συνολικού έργου. Με γνώμονα τον πολυσύνθετο χαρακτήρα του έργου και την ευελιξία και εξειδίκευση που απαιτείται κατά την εφαρμογή ενός γενικού μεθοδολογικού πλαισίου θα υλοποιηθούν ενέργειες που αφορούν στη Διοικητική Διεύθυνση και Διαχείριση του έργου, την Οικονομική Διαχείριση και διευθέτηση όλων των συμβάσεων, δράσεων και παραδοτέων.
Τα παραδοτέα του ΠΕ1 είναι:
• Π1.1: Οδηγός Διαχείρισης και Υλοποίησης του έργου.
• Π1.2: Φάκελος Φυσικού αντικειμένου επιμέρους δράσεων.
• Π1.3: Φάκελος Οικονομικού αντικειμένου επιμέρους δράσεων.
• Π1.4: Εκθέσεις προόδου και τελική απολογιστική έκθεση του έργου.
ΠΕ2: Προγράμματα φιλοξενίας (residency).
Αφορά στην υλοποίηση προγραμμάτων υποστήριξης Ελλήνων καλλιτεχνών και επιμελητών/θεωρητικών τέχνης για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα φιλοξενίας του εξωτερικού με στόχο την ενίσχυση της κινητικότητας και της εξωστρέφειας του καλλιτεχνικού δυναμικού και προγραμμάτων φιλοξενίας του ΕΜΣΤ, το οποίο θα απευθύνεται σε καλλιτέχνες και επιμελητές.
Τα παραδοτέα του ΠΕ2 είναι:
• Π2.1: Σχεδιασμός προγραμμάτων φιλοξενίας/Δικτύου συνεργαζόμενων φορέων/ Μελέτη και διαμόρφωση χώρου φιλοξενίας των προγραμμάτων από το ΕΜΣΤΠ2.2. Πρόσκληση για προτάσεις υποψηφιοτήτων.
• Π2.3: Πρακτικά επιτροπής επιλογής καλλιτεχνών/Λίστα συμμετεχόντων.
• Π2.4: Υλικό τεκμηρίωσης προγραμμάτων φιλοξενίας (π.χ. διαλέξεις, ομιλίες, δράσεις καλλιτεχνών).
• Π2.5: Εκθέσεις απολογισμού προγραμμάτων φιλοξενίας.
ΠΕ3. Διεθνές πρόγραμμα επίσκεψης επιμελητών.
Αφορά στην οργάνωση και υλοποίηση διεθνούς προγράμματος επίσκεψης επιμελητών για να ενισχυθεί η προώθηση των Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και να γίνει γνωστό το έργο τους με διεθνείς επαγγελματίες της τέχνης. Στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει το έργο και τις κατευθύνσεις των σύγχρονων καλλιτεχνών που δουλεύουν στην Ελλάδα και δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να παρουσιάζουν το έργο τους διεθνώς, αλλά και το έργο Ελλήνων επιμελητών μέσα από επισκέψεις σε εκθέσεις και ιδρύματα της Αθήνας που θα πραγματοποιούν οι επισκέπτες.
Τα παραδοτέα του ΠΕ3 είναι:
• Π3.1: Σχεδιασμός προγράμματος επίσκεψης επιμελητών.
• Π3.2: Πρακτικά επιτροπής επιλογής επιμελητών/Λίστα συμμετεχόντων.
• Π3.3: Υλικό τεκμηρίωσης προγράμματος επίσκεψης επιμελητών (π.χ. διαλέξεις, ομιλίες, δράσεις επιμελητών).
• Π3.4: Εκθέσεις απολογισμού προγράμματος επίσκεψης επιμελητών.
ΠΕ4: Πρόγραμμα Mentorship.
Το εν λόγω πακέτο εργασίας αφορά σε ένα πρόγραμμα Mentorship (καθοδήγησης) το οποίο στοχεύει να δημιουργήσει ένα νέο έδαφος για μακροχρόνιες συνεργασίες μεταξύ Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών και επαγγελματιών της σύγχρονης τέχνης στο εξωτερικό. Υποστηρίζει νέους καλλιτέχνες να εξελίξουν την δουλειά τους και στοχεύει στην προώθηση και ανάδειξη Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών στο εξωτερικό. Το ΕΜΣΤ θα επιλέγει μέντορες διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι θα προσφέρουν την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους σε επιλεγμένους συμμετέχοντες.
Τα παραδοτέα του ΠΕ4 είναι:
• Π4.1: Σχεδιασμός προγράμματος Mentorship.
• Π4.2: Πρακτικά επιτροπής επιλογής μεντόρων/Λίστα συμμετεχόντων.
• Π4.3: Υλικό τεκμηρίωσης προγράμματος Mentorship (π.χ. ημερίδες, workshops, τεχνικές συναντήσεις).
• Π4.4: Εκθέσεις απολογισμού προγράμματος Mentorship.
Στόχος του έργου είναι η ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα του μουσείου και της θέσης του στο παγκόσμιο πεδίο τέχνης, η δυνατότητα το ΕΜΣΤ να είναι μόνιμο μέλος ενός δικτύου διεθνών καλλιτεχνών και συνεργαζόμενων πολιτιστικών οργανισμών και η τόνωση της εξωστρέφειάς του και την εν γένει η προβολή του ελληνικού πολιτιστικού προϊόντος.
Τομέας ενδιαφέροντος: Πολιτισμός (Σύγχρονος / Αθλητισμός)
Έναρξη έργου: 01/10/2022
Λήξη έργου: 31/12/2025
Γεωγραφική Περιοχή: Αττικής
Φορέας Ευθύνης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Φορέας Υλοποίησης: ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Προϋπολογισμός Ταμείου: 972.050 €
Συνολικός Προϋπολογισμός: 1.205.342 €
Απόφαση ένταξης: Απόφαση Ένταξης του Έργου «Δράσεις προώθησης των ελληνικών πολιτιστικών εξαγωγών και ενίσχυση της ελληνικής πολιτιστικής επωνυμίας από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5168561) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.