Βελτίωση χώρων και υποδομών για τη φιλοξενία εκδηλώσεων πολιτισμού σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους
Άξονας: 4.6 Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας
Δράση: 4.6.9 (16293) Ο πολιτισμός ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης
Έργο: Βελτίωση χώρων και υποδομών για τη φιλοξενία εκδηλώσεων πολιτισμού σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους
Περιγραφή:
Αντικείμενο του έργου είναι η βελτίωση χώρων και υποδομών για τη φιλοξενία εκδηλώσεων πολιτισμού σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της εφορείας αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου και ο αρχαιολογικός χώρος Ολύνθου, είναι χώροι με υψηλή επισκεψιμότητα που προστατεύονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, Περιφερειακή Υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία είναι και ο αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία τους μετά την ολοκλήρωση του έργου. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους θα είναι αρμόδια για την εφαρμογή των αναγκαίων ενεργειών σχετικά με τη συνεχή προστασία των χώρων, καθώς και τη συντήρηση και λειτουργία των υποδομών εξυπηρέτησης κοινού.
1. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας της Χαλκιδικής, μέσα σε πευκόφυτο οικόπεδο. Εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 1971 με μια εκθεσιακή αίθουσα. Το έργο «Επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου» συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και περιλάμβανε αύξηση του εκθεσιακού χώρου, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χώρους εργαστηρίων συντήρησης, χώρους γραφείων, καθώς και αύξηση των αποθηκευτικών χώρων. Τον Οκτώβριο του 2022 ολοκληρώθηκε η πράξη: «Οργάνωση και υλοποίηση της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου Χαλκιδικής – Α’ Φάση», στο πλαίσιο του Ε.Π «Κεντρική Μακεδονία», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Υλοποιήθηκαν τρεις ολοκληρωμένοι θεματικοί κύκλοι (1, 2 και 4) και εκθεσιακές κατασκευές σε επιλεγμένες υποενότητες του θεματικού κύκλου 3, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο με τίτλο «Οργάνωση και υλοποίηση της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου- Β’ φάση ολοκλήρωσης και λειτουργίας» με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ.
2. Η αρχαία πόλη της Ολύνθου εκτείνεται πάνω σε δύο φυσικούς λόφους. Ιδρύθηκε στα μέσα του 7ου αι. π.Χ. από τους Βοττιαίους, και το 479 π.Χ. καταστράφηκε από τους Πέρσες. Το 432 π.Χ. ο βασιλιάς των Μακεδόνων Περδίκκας Β’ συγκέντρωσε τους κατοίκους πολλών παραθαλάσσιων πόλεων στην Όλυνθο, η οποία αποτέλεσε την πλουσιότερη πόλη της περιοχής. Κατείχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά γεγονότα της Χαλκιδικής έως το 348 π.Χ., οπότε καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τον Φίλιππο Β’.
Η πόλη χτίστηκε πάνω στον Βόρειο Λόφο σύμφωνα με το Ιπποδάμειο σύστημα. Κατά την ανασκαφική έρευνα (1928-1938) από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή, αποκαλύφθηκαν περισσότερες από 100 κατοικίες. Στο νότιο τμήμα του λόφου εντοπίστηκαν δημόσια κτίρια. Στα νοτιοανατολικά, εκτός των τειχών, εντοπίστηκε ο νεότερος τομέας της, κτισμένος μετά το 379 π.Χ., με πλούσιες κατοικίες, κοσμημένες με εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα.
Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός φιλόξενου περιβάλλοντος για την οργάνωση εκδηλώσεων σύγχρονου πολιτισμού, βελτιώνοντας τις υποδομές του αρχαιολογικού χώρου. Οι παρεμβάσεις θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας και του ελέγχου της ροής των επισκεπτών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων. Η αναβάθμιση και επέκταση των ηλεκτρικών υποδομών θα βελτιώσουν την ποιότητα του προβεβλημένου σύγχρονου πολιτιστικού προϊόντος εντός του αρχαιολογικού χώρου, ενώ η προμήθεια εξοπλισμού (καθίσματα κ.λπ.) θα λύσει προβλήματα οργάνωσης του χώρου και θα εξυπηρετεί τους θεατές.
Τι περιλαμβάνει το έργο:
1. Διαμόρφωση χώρων εκδηλώσεων στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου και στη βόρεια πλευρά του περιβάλλοντος χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου:
i. στο πλάτωμα της εισόδου,
ii. στον κυρίως αρχαιολογικό χώρο, τον πυρήνα της αρχαίας πόλης.
2. Βελτίωση των προσβάσεων προς τους χώρους των εκδηλώσεων.
3. Διαμόρφωση χώρου συνάθροισης κοινού έκτακτης ανάγκης και εξόδου κινδύνου στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου.
4. Βελτίωση και επέκταση του ηλεκτρολογικού δικτύου για τη σύνδεση των Η/Μ εξοπλισμών των εκδηλώσεων και του φωτισμού του περιβάλλοντα χώρου.
5. Αγορά καθισμάτων και χώρων αποθήκευσής τους (container).
6. Τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης, κατεύθυνσης και πληροφόρησης.
7. Κατασκευή δικτύου πυρόσβεσης.
8. Κατασκευή δικτύου ειδοποίησης των επισκεπτών του χώρου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
9. Προμήθεια φωτιστικών σωμάτων στον περιβάλλοντα χώρο.
10. Προμήθεια και τοποθέτηση φυτών.
11. Προμήθεια και τοποθέτηση συστήματος άρδευσης φυτών.
12. Δράσεις δημοσιότητας – προβολής.
Τομέας ενδιαφέροντος: Πολιτισμός (Σύγχρονος / Αθλητισμός)
Έναρξη έργου: 28/02/2023
Λήξη έργου: 31/12/2025
Γεωγραφική Περιοχή: Κεντρικής Μακεδονίας
Γεωγραφική Περιγραφή: Χαλκιδική
Φορέας Ευθύνης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Φορέας Υλοποίησης: ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ (ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ)
Προϋπολογισμός Ταμείου: 1.139.476 €
Συνολικός Προϋπολογισμός: 1.412.950 €
Απόφαση ένταξης: Ένταξη του Έργου με τίτλο «SUB.3.8 – Βελτίωση Χώρων και Υποδομών για τη Φιλοξενία Εκδηλώσεων Πολιτισμού σε Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία της ΕΦΑ Χαλκιδικής και Αγίου Όρους»(κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5178102) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας